Економіка адаптувалась: інфляція та девальвація в 2022 році була меншою, ніж у 2015, - економіст

Економіка адаптувалась: інфляція та девальвація в 2022 році була меншою, ніж у 2015, - економіст

Українська економіці вдалось адаптуватися до війни та ризиків, які її супроводжують, настільки, що вплив повномасштабного вторгнення у 2022 році на неї був меншим, аніж самий початок російської агресії. Про це під час підсумкової пресконференції Аналітичного центру "Об'єднана Україна" 21 грудня розповів економіст Олексій Кущ. 

"Якщо порівнювати початкову фазу війни і фазу повномасштабного вторгнення можна зробити висновок, що Україна, попри потужні негативні шоки, з точки зору макроекономічної стабільності відреагувала значно резистентніше, тобто стабільність була значно вищою. Інфляція була нижча, ніж у 2015 році і глибинна девальвація національної валюти була не такою сильною. Це говорить про те, що економіка протягом усіх цих років адаптувалась до фактору війни та до можливості ризиків", - розповів він. 

Кущ додав, що у 2015 році інфляція досягла 44%. Гривня тоді впала з 8 до майже 30 грн за долар, тобто знецінилась у декілька разів. І це попри те, що масштаб війни, а відповідно і руйнувань та виїзду людей, був значно менший за той, з яким Україна зіткнулась у 2022-2023 роках.

Експерт наголосив на тому, що важливу роль у цьому зіграла міжнародна допомога. 

Нагадаємо, 21 грудня ЄС виплатив Україні останні 1,5 мільярда євро з 18-мільярдного пакету підтримки на 2023 рік.

Як писав "Ми-Україна" раніше, доктор економічних наук і професор Київського національного університету Андрій Длігач днями зазначив, що у прийдешньому році українська економіка матиме поступове відновлення. Він нагадав, що окрім грошової допомоги від США та ЄС, Україну також підтримують Велика Британія, Канада, Норвегія, Японія, Австралія та інші. 

Головне