Дуда неоднозначно прокоментував тему деокупації Криму: у посольстві відреагували

Дуда неоднозначно прокоментував тему деокупації Криму: у посольстві відреагували

Польський лідер Анджей Дуда п'ятничному інтерв'ю каналу Kanal Zero висловив сумнів щодо здатності України повернути собі захоплений російськими окупантами Крим. На його неоднозначну заяву відреагували не лише в Україні, а і в Польщі. 

"Я не знаю, чи поверне Україна Крим, але я вірю, що вона поверне Донецьк та Луганськ", - цитує слова Дуди Reuters.

Він зауважив, українським півострів для росії "є особливим місцем", зокрема і з історичних причин, оскільки "він знаходився в руках рф протягом більшої частини часу". 

Реакції на заяву президента Польщі про Крим

  • На його слова відповів посол України Василь Зварич: "Крим – це Україна: так є і так буде. Деокупація Криму – наше спільне з вільним світом завдання і обов'язок. Ми зробимо це беззаперечно".
  • У польському МЗС після цього заявили, що "Польща визнає незалежність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, які були неодноразово підтверджені рф.
  • "Хочу нагадати пану Дуді, що в нашій країні є міста, які у своїй історії належали Польщі менше часу, ніж іншій країні. Яка неймовірно нерозумна заява!", - заявив Роман Гертич, депутат польського політичного альянсу "Громадянська коаліція".

Вже сьогодні, близько години назад, Дуда уточнив свою позицію по вказаному питанню. У дописі, розміщеному на платформі Х, польський президент його позиція стосовно російської агресії проти Україна "зрозуміла з першого дня".

"Напад рф на Україну та окупація міжнародно визнаних територій України, включно з Кримом, є злочином... Ми всі стоїмо пліч-о-пліч за вільну, суверенну та незалежну Україну проти агресії та жорстокого імперіалізму", - написав він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в цьому ж інтерв'ю Дуда висловив думку, що у разі перемоги на прийдешніх президентських виборах у США Дональд Трамп навряд чи буде "м'яким" із російським диктатором Володимиром Путіним. 

Головне