Дозвіл США на удари по рф допоміг стримати наступ на Харків, - Associated Press

Дозвіл США на удари по рф допоміг стримати наступ на Харків, - Associated Press

Завдяки дозволу США на удари американською зброєю по російській території, новий наступ росії на Харківщину вдалося зірвати.

Про це повідомляє Associated Press.

З погіршенням ситуації на полі бою США дозволили Україні використовувати артилерійські та ракетні системи західного виробництва для захисту міста Харків. Ці системи дозволили українським військам відтіснити російські позиції, дати час на укріплення власних позицій та навіть розпочати невеликі контрнаступи.

21 червня США розширили цю політику, дозволивши контрудари в більшому регіоні. Проте, адміністрація Байдена не скасувала обмеження, які забороняють Україні використовувати надані США ракети ATACMS для ударів по території росії. Ці обмеження, за словами американських чиновників, ґрунтуються на побоюваннях, що такі удари можуть спровокувати ширшу ескалацію з боку росії.

Проте, українські командири наполягають на тому, що їм необхідна можливість завдавати ударів по важливих цілях у росії за допомогою ATACMS, які мають дальність дії понад 100 кілометрів.

“На жаль, ми досі не можемо дістатися до аеродромів і їхніх літаків. Ось у чому проблема. Тому ми просимо (союзників, - ред.) зняти обмеження на використання ракет великої дальності проти обмежених військових цілей на території росії”, - заявив на початку цього місяця заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернієв.

З кінця травня Україна могла націлюватися на російські війська та системи ППО за 20 кілометрів від кордону в Харківській області. Цей крок значно сповільнив просування росії, навіть дозволивши українським військам просунутися вздовж північно-східного кордону, включаючи нещодавнє відвоювання районів на південний захід від Вовчанська.

“HIMARS не мовчали цілий день. З перших днів українським силам вдалося знищити цілі колони військ вздовж кордону, які чекали наказу про вхід в Україну”, - розповів  командир артилерійського розрахунку на позивний “Гефест”.

З його слів, раніше українські війська не могли вразити склади з боєприпасами та іншими ресурсами, тому, що вони знаходились на відстані 20 кілометрів від того, що могли вразити. 

Українські чиновники сподіваються переконати американських союзників дозволити використання ATACMS проти конкретних цілей.

"Це здається досить абсурдним, коли ворог так активно просувається на нашу територію і б'є всіма типами ракет і калібрів по українській території, а ми не можемо завдати удару у відповідь на території ворога, де вони тримають матеріально-технічне забезпечення та постачання", - сказав командир роти безпілотників 103-ї бригади територіальної оборони Микита Лис.

Командир зазначив що рішення щодо ATACMS також буде змінено, виходячи з ситуації на місці. Він сподівається, що рішення буде прийнято якомога швидше. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, Повітряні сили ЗСУ з іншими складовими Сил оборони завдали успішного удару по російському пункту управління мотострілецького полку у Бєлгородській області. Внаслідок ураження штабу було ліквідовано командира спецназу.

Головне