Допомога, транзит газу та ядерна безпека: Галущенко зустрівся з єврокомісаркою з питань енергетики

Допомога, транзит газу та ядерна безпека: Галущенко зустрівся з єврокомісаркою з питань енергетики

Голова Міненерго Герман Галущенко та єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон провели двосторонні перемовини, в ході яких обговорили відновлення енергосистеми України після російських атак, ситуацію на окупованій Запорізькій АЕС, експорт української електроенергії, транзит газу та інші питання. 

  • Відновлення енергосистеми після ворожих атак. Міністр поінформував Сімсон про посилення атак противника на об'єкти енергетичної інфраструктури останніми тижнями та обговорив із нею потреби для їх відновлення. Він також висловив вдячність за грант в обсязі 58 мільйонів євро від Єврокомісії для Фонду підтримки енергетики України (понад 46 млн з суми вже на рахунку). Окремо Галущенко наголосив на значенні гранту у 10 млн євро від ЄК, які йдуть на відбудову критичної інфраструктури.
  • Ситуація на ЗАЕС. Єврокомісарка дізналась про оперативну ситуацію на ЗАЕС, яка вже майже два роки перебуває під контролем армії рф. Галущенко розповів їй про ситуацію з ядерною безпекою, зокрема нестачею кваліфікованих фахівців на об'єкті та закінчення дозволеного шестирічного терміну перебування ядерного палива в усіх шести реакторах, який встановив виробник.
  • Експорт української електроенергії. Галущенко та Сімсон поговорили про нарощування пропускної здатності для експорту. Міністр зауважив, що Україна розраховує на підтримку ЄК та схвальне рішення європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ( ENTSO-E) з цього питання.
  • Газовий транзит. Країни європейського регіону докладають максимальних зусиль для диверсифікації постачань та не "не зацікавлені у продовженні контракту про транзит газу з росіянами", наголосила єврокомісарка з питань енергетики.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Австрійська влада поставила за мету пришвидшити анонсовану відмову від постачання природного разу з росії. Один з кроків задля досягнення цілі - вихід австрійської нафтогазової компанії OMV з контрактів з "Газпромом", які діють до 2040 року.

Головне