До Путіна приїхав прем'єр Індії Нарендра Моді

До Путіна приїхав прем'єр Індії Нарендра Моді

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді розпочав дводенний візит до росії, який є першим з моменту початку повномасштабного вторгнення Москви в Україну. 

Як пише ABC News, ключовим моментом візиту стане зустріч Моді з диктатором Володимиром Путіним. Останній раз лідери бачилися особисто у вересні 2022 року на саміті Шанхайської організації співробітництва (ШОС) в Узбекистані.

"Примітно, що минулого тижня Моді утримався від участі в останньому саміті ШОС в Казахстані. Партнерство між Москвою та Нью-Делі стало напруженим після того, як росія почала розвивати тісніші зв'язки з головним суперником Індії Китаєм через військові дії в Україні", - йдеться у матеріалі. 
 
Попри це, економічні зв'язки між Індією та рф залишаються міцними. Після введення західних санкцій Делі стало ключовим покупцем російської нафти, імпортуючи понад 40% ресурсу з рф. Обсяг торгівлі між країнами різко зріс, досягнувши майже 65 мільярдів доларів у 2023-2024 фінансовому році. Однак існує значний дисбаланс: імпорт з росії склав 60 мільярдів доларів, тоді як експорт з Індії - лише 4 мільярди.

Оборонне співробітництво залишається важливим аспектом двосторонніх відносин. Близько 60% індійської військової техніки та систем мають російське походження. Проте через проблеми з поставками російської зброї, пов'язані з війною в Україні, Індія поетапно диверсифікує свої оборонні закупівлі, звертаючись до США, Ізраїлю, Франції та Італії.

Під час візиту очікується обговорення розвитку морського коридору між індійським портом Ченнаї та російським Владивостоком, що може стати новим етапом у торговельних відносинах між країнами.

Позиція Індії щодо війни в Україні залишається нейтральною. Нью-Делі не засуджує і не схвалює дії рф, натомість закликає до переговорів для припинення бойових дій. 

Експерти вважають, що візит Моді може допомогти Путіну покращити свій міжнародний імідж, особливо з огляду на ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом.

Як писав "Ми-Україна" раніше, після поїздок в Україну та росію прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Пекіна з візитом, який він назвав "Миротворча місія 3.0".

Головне