До Бучі була Абхазія, а до війни в Україні була агресія проти Грузії, – Зурабішвілі

До Бучі була Абхазія, а до війни в Україні була агресія проти Грузії, – Зурабішвілі

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі у своєму виступі на першому Українському Саміті миру висловила солідарність з Україною, яка, як і її країна, зазнала російської агресії та окупації.

У своєму виступі на конференції вона підкреслила, що грузинський народ глибоко розуміє біль і страждання, які переживають українці, адже сам неодноразово стикався з подібними випробуваннями.

“Моя країна, Грузія, може лише розділити важке становище українського народу, яке ми пережили самі. Не один раз, а багато . До окупації територій України була окупація територій Грузії”, - зазначила лідерка.

Вона звернула увагу на необхідність усвідомлення країною-агресоркою своїх кордонів та поваги до сусідів.

"Ця міжнародна спільнота, нова архітектура безпеки можуть існувати лише тоді, коли великі країни, найбільші з найбільших, визнають своїх сусідів, поважають своїх сусідів і їхню територіальну цілісність", - наголосила Зурабішвілі.

Президентка Грузії також висловила занепокоєння щодо дестабілізуючих дій рф в Чорноморському регіоні, які замість співпраці та взаємодії принесли лише нестабільність і конфронтацію. Мілітаризація Чорного моря та плани Кремля відкрити нову військово-морську базу на окупованій території Абхазії є тривожними сигналами, які вимагають уваги міжнародної спільноти.

Зурабішвілі нагадала також і про досвід Грузії, яка відчула на собі наслідки Чорнобильської катастрофи, і висловила стурбованість ядерною безпекою в регіоні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президентка Молдови Мая Санду на Саміті миру у Швейцарії рішуче відкинула будь-які спроби нав'язати Україні капітуляцію чи окупацію як основу для миру. Лідерка країни поставила риторичне запитання, чи хтось із присутніх на саміті вірить, що відмова від частини своїх територій може забезпечити тривалий мир. 

Головне