Для "шантажу двох миролюбних країн": Сіярто винуватить ЄС в зупинці транзиту нафти "Луйкойлу"

Для

Голова угорського МЗС Петер Сіярто висловив гострі звинувачення на адресу Європейської комісії щодо ситуації з забороною транзиту нафти російської компанії "Лукойл" через Україну. Він заявив про бездіяльність Брюсселя після того, як Угорщина та Словаччина подали позов проти української сторони через цю заборону.

"Попри загрозу енергетичній безпеці двох країн-членів ЄС, попри кристально явне порушення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Брюссель мовчить", - наголосив угорський міністр.

Сіярто висунув два припущення щодо причин такої реакції ЄС:

  • перша - ЄК настільки слабка, що не може захистити інтереси своїх членів перед країною-кандидатом;
  • друга - "всю справу придумали не в Києві, а в Брюсселі, і не український уряд, а Єврокомісія хотіла шантажувати дві миролюбні країни, які відмовилися від поставок зброї".

Міністр вимагає від Єврокомісії та її президентки Урсули фон дер Ляєн негайних пояснень щодо їхньої можливої ролі у забороні постачання нафти. Він також поставив питання, чому Єврокомісія "за понад тиждень не вжила жодних заходів".

Як відомо, "Лукойл" є одним з ключових постачальників нафти до Угорщини та Словаччини через південну частину нафтопроводу "Дружба" в Україні. Однак у червні Україна посилила санкції проти цієї компанії, фактично заборонивши їй використовувати українську територію як транзитний маршрут.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Угорщина пригрозила подати позов до суду через загрозу енергетичній безпеці країни. Це сталося після того, як Україна припинила транзит нафти російської компанії "Лукойл".

Головне