Діти-сироти стали прикриттям для родичів київських посадовців для виїзду за кордон, - Лубінець

Діти-сироти стали прикриттям для родичів київських посадовців для виїзду за кордон, - Лубінець

Офіс Омбудсмана викрив схему, за якою діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, використовувалися для нелегального виїзду близьких родичів київських посадовців за кордон, щоб уникнути мобілізації.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Співробітники Офісу Омбудсмана випадково стали “розслідувачами”, коли під час моніторингових візитів виявили, що працівники Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 відправили своїх родичів супроводжувати дітей за кордон.

У березні 2022 року, коли біля Києва тривали активні бойові дії, 68 вихованців Центру у супроводі 20 осіб були евакуйовані до колишнього молодіжного табору в місті Вупперталь у Німеччині. Омбудсман Дмитро Лубінець уточнив, що ці діти були сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, та дітьми з складними життєвими обставинами.

Під час моніторингових візитів цього року представники Офісу Омбудсмана не були допущені до табору в Німеччині, де перебувають українські діти. Причина - відсутність супроводжуючих від України, а діти перебувають під опікою німецької сторони. Лубінець зазначив, що згідно з інформацією німецьких супроводжуючих, спочатку евакуювали 55 дітей, проте за наказом директора Центру до Німеччини евакуювали 68 дітей.

"Запитання – а де 13 дітей? Моніторингова група так і не змогла перевірити ці дані через ненадання інформації. Наступні позапланові візити ми здійснили в Києві до Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва", - написав Лубінець.

Під час цих візитів виявилося, що керівництво не володіє інформацією про ситуацію у закладі. У Службі й Центрі немає документів про умови перебування дітей під опікою німецької сторони. Лубінець з’ясував, що серед супроводжуючих осіб були ті, хто не мав стосунку до цієї сфери і лише за день до евакуації стали працівниками закладів. Серед них - близькі родичі керівників Служби у справах дітей та Центру. Деякі супроводжуючі особи, звільнившись з посад після прибуття за кордон, не повернулися до України.

Лубінець підкреслив, що керівництво Служби та Центру продовжували їздити до Вупперталя на зустрічі до своїх родичів під виглядом робочих питань. Звіти про ці відрядження були неповними або відсутні.

Лише у 2024 році стало відомо, що вихованці Центру залишилися без українського супроводу. Лубінець зазначив, що тепер доступ до дітей потрібно узгоджувати з німецькою стороною. Він уже направив відповідні листи до Офісу Генпрокурора, Нацполу, Мінсоцполітики, Нацсоцслужби та КМДА, сподіваючись на швидке і неупереджене розслідування.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, в Україні понад 2 мільйони військовозобов'язаних громадян оновили свої дані через застосунок "Резерв+".

Головне