Десятки бойовиків "Хезболли" отримали поранення внаслідок масового вибуху пейджерів у Лівані (відео)

Десятки бойовиків

По усьому Лівану 17 вересня сталися вибухи портативних пейджерів, якими користувалися бойовики угруповання "Хезболла". За даними ліванських державних ЗМІ та офіційних осіб, внаслідок цих інцидентів десятки бойовиків угруповання зазнали серйозних поранень.

Іранське інформаційне агентство Mehr повідомило, що серед постраждалих опинився посол Ірану в Лівані Моджтаба Амані. Представник "Хезболли", який побажав залишитися анонімним, назвав ці вибухи "найбільшим порушенням безпеки" угруповання за майже рік війни з Ізраїлем.

За словами кореспондентки Al Jazzera Зейни Ходр, яка працює у Бейруті, пристрої, ймовірно, були зламані та підірвані в ході скоординованої атаки. Це стало "значною подією" у протистоянні між Ізраїлем та підтримуваним Іраном ліванським угрупованням.

"Це серйозне порушення безпеки - комунікаційний пристрій "Хезболли" було зламано. Ми бачили фотографії з усього Лівану, на яких чоловіки лежали на підлозі, поранені та стікаючи кров'ю. Ми бачили повідомлення про те, що лікарні просять кров", - розповіла вона.

Ходр повідомила, що "майже одночасні вибухи" сталися на півдні Лівану, на сході країни та в південних передмістях Бейрута, де запанувала масова паніка.

Як відомо, лідер "Хезболли" Хасан Насралла ще кілька місяців тому закликав своїх бійців припинити використання смартфонів, оскільки Ізраїль має технології, що дозволяють проникнути в ці пристрої. Ізраїльські військові, які ведуть перестрілки з ліванськими бойовиками з жовтня минулого року паралельно з війною в Секторі Гази, поки що не прокоментували ці події.

Військовий та політичний аналітик Елайджа Маньє заявив, що "Хезболла" активно використовує пейджери, щоб не допустити перехоплення Ізраїлем своїх повідомлень. Він припустив, що пейджери мали бути зламані перед тим, як їх роздали членам угруповання.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 13 вересня Армія оборони Ізраїлю, також відома як ЦАХАЛ, завдала ударів по військових об'єктах терористичного угруповання "Хезболла" у Лівані.

Головне