Держпереворот у Нігері: посол Франції залишив країну і повернувся на батьківщину

Держпереворот у Нігері: посол Франції залишив країну і повернувся на батьківщину

Посол Франції в Нігері Сільвен Ітте після місяця погроз хунти, яка влаштувала військовий переворот, все ж вирішив полишити країну і повернутися в Париж. Як пише France24, дипломат залишив Ніамей 27 вересня вранці.

Від'їзд Ітте підтвердили і у так званій військовій раді Нігеру.

Про те, що французький посол виїде з Нігеру у неділю, 24 вересня, повідомив президент Франції Емманюель Макрон. Він також анонсував поетапне виведення всіх французьких військовослужбовців з африканської країни, яке повністю завершиться до кінця поточного року. Нині на території Нігеру перебуває близько 1500 військових ЗС Франції.

Нові правителі країни привітали таке рішення французької сторони.

"Цієї неділі ми відзначаємо новий крок до суверенітету Нігеру. Це історичний момент, який говорить про рішучість та волю нігерійського народу", - йдеться у повідомленні заколотників.

Як відомо, хунта ще місяць тому оголосила про видворення французького дипломата, однак Париж на вимоги не погоджувався, що спричинило щоденні протести перед посольством Франції у Нігері. Наприкінці серпня нова "влада" країни заявила, що Сільвен Ітте втратив дипломатичний імунітет, який передбачається його посадою.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 30 серпня збройні сили у Габоні оголосили про державний переворот, а також про скасування результатів президентських виборів, на яких втретє поспіль перемогу отримав чинний глава держави Алі Бонго. Група високопоставлених габонських військових офіцерів виступила на національному телебаченні, заявивши, що нещодавнім виборам “не вистачило довіри”.

Головне