Держбюджет у 2023 році звели з дефіцитом у 1,33 трлн гривень

Держбюджет у 2023 році звели з дефіцитом у 1,33 трлн гривень

У Мінфіні перерахували виконання державного бюджету за 2023 рік та виявили дефіцит у 1,33 трильйона гривень. Це наполовину більше, ніж два роки тому. Про це повідомили у відомстві. 

До загального фонду державного бюджету надійшло понад 1,66 трильйона гривень податків, зборів та інших платежів.

Державні запозичення до загального фонду держбюджету за 2023 рік становили 1,68 трильйона гривень. Сума складалася з розміщення ОВДП на фінансування державного бюджету (552,6 млрд грн) і міжнародної кредитної допомоги (1,13 трлн грн, або $30,9 млрд).

Касові видатки з бюджету перевищили чотири трильйони гривень, коли із загального фонду виділили тільки 3,03 трильйона гривень.

Нагадаємо, російська федерація станом на вересень 2023 року завдала збитків інфраструктурі України у 152 мільярди доларів.

Такі дані навів член ради НБУ, доктор економічних наук Василь Фурман в ефірі "Ми-Україна".

"Завдяки ЗСУ і підготовці ми можемо збивати всі "Кинджали" і більше 80% тих ракет, які летять. Завдяки зусиллям ЗСУ та влади ми мінімізували ризики для енергетичного сектору. Якщо подивитись на підрахунки Київської школи економіки, станом на вересень ворог завдав збитків інфраструктурі на 152 мільярди доларів. Величезна цифра станом на вересень і вона щодня збільшується. Можна побачити, що житлові будинки мають збитки на 56 млрд дол, інфраструктурі – 37 млрд дол, активних підприємств – 12 млрд дол", - відмітив він.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Україна в грудні імпортувала рекордні обсяги електроенергії за 2023 рік. За рік імпортували 232 950 МВт-годину. Про це повідомляють ExPro.

Найбільше імпорт електроенергії зріс у період зимових свят. 

"Зниження цін на сусідніх європейських ринках простимулювало зростання імпорту електроенергії. Поставки з 22 грудня відбувались майже у всі години доби", - зауважило видання.

 

 

Головне