Державний переворот у Нігері: президента утримують у палаці

Державний переворот у Нігері: президента утримують у палаці

У Нігері, як передають журналісти, триває державний переворот. Військовослужбовці президентської гвардії заблокували доступ до резиденції президента країни Мохамеда Базума.

Про це повідомило видання Jeune Afrique та агентство AFP. Як зазначається, президент наразі проводить переговори із заколотниками.

Окремі ЗМІ також пишуть про "зміну настроїв", інші стверджують про спробу державного перевороту.

"За даними регіонального військового джерела, глава держави Нігер наразі утримується заколотниками у своїй резиденції в Ніамеї. Їх кількість на момент написання статті залишається невідомою. Інше джерело, близьке до адміністрації президента, стверджує, що Мохаммед Базум "живий і здоровий" і "перебуває в процесі переговорів" з солдатами, які беруть участь у захопленні", - йдеться в публікації.

Гвардію президента очолює Омар Чіані. Він працював при Махамаді Іссуфі - колишньому президенті Нігеру.

Це не перший випадок, коли солдати погрожують владі Нігера. Зокрема, 1 березня 2021 року офіцери спробували повалити Махамаду Іссуфу, за два дні до інавгурації Мохамеда Базума.

Нагадаємо, суданські Збройні сили заявили, що вдалося придушити спробу перевороту в країні, але термін завершення бойових дій залишається невизначеним.

За словами представників армії Судану, вони впоралися з найбільшим опортуністичним проєктом в історії країни і продовжують завдавати артилерійських ударів по деяких об’єктах. Однак сили швидкого реагування продовжують боротьбу з бунтівниками, які намагаються залучити ще більше розгромлених сил до Хартума.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, армія Чаду зупинила та роззброїла угруповання із 320 солдатів Судану. Останні вторглися до західноафриканської країни. Конфронтація між суданцями може призвести до нових хвиль біженців. Міністр оборони Чаду Дауд Яя Брахім додав, що підтримання безпеки стане скрутним.

Головне