Держави ЄС викинули понад 215 млн вакцин проти COVID-19: це обійшлося платникам податків у €4 млрд 

Держави ЄС викинули понад 215 млн вакцин проти COVID-19: це обійшлося платникам податків у €4 млрд 

Держави-члени Євросоюзу знищили понад 200 млн доз вакцини проти COVID-19. Орієнтовна вартість щеплень, які виявились непотрібними, становить чотири мільярди євро, підрахувало Politico.

"Ця цифра майже напевно мінімальна. Але навіть чотири мільярди євро – це чимала сума, яка дорівнює великому інфраструктурному проекту або щорічним витратам на охорону здоров'я Хорватії", - наголошується у статті.

Видання пише, що з кінця 2020 року усі країни ЄС в цілому отримали 1,5 млрд доз вакцини - по більш як три на кожну людину. Зібрані дані свідчать, що в середньому в регіоні було утилізовано 0,7 дози на жителя. Топ-держав за цим показником очолили Естонія та Німеччина. 

Встановити точну кількість знищених доз вакцин в кожній країні виявилось непростим завданням, оскільки уряди "неохоче розкривають масштаби відходів". Аналіз Politico здійснювався на даних з 19 країн ЄС, при цьому 15 з них самі надали інформацію, про ситуацію  у ще чотирьох - видання дізналось від ЗМІ. 

За співвідношенням викинутих доз вакцин до поставлених у держави лідирують Литва, Словаччина та Румунія. Найменше утилізували Ірландія, Іспанія та Португалія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українцям з симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ відкрити лікарняний: в МОЗ пояснили

Нагадаємо, в Україні вдалося відновити або частково відновити 847 об'єктів медичної інфраструктури, які були пошкоджені діями росії. Окупанти вщент зруйнували 195 медзакладів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця в Україні було зареєстровано перший випадок зараження новим варіантом коронавірусу “Пірола”.

Головне