ДБР викриває зрадників та колаборантів: вироки та підозри

ДБР викриває зрадників та колаборантів: вироки та підозри

Державне бюро розслідувань завершило цей тиждень з вироком для двох зрадників, в той час як ще 18 осіб, які співпрацювали з окупантами, чекають на судове розглядання.

Про це повідомляє ДБР. 

Суд призначив 15 років позбавлення волі колишньому начальнику рятувального відділення пожежної частини з Волновасі на Донеччині, який добровільно вступив до лав так званого “мнс днр” під час окупації міста. Суд визнав його винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Ще 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна отримала колишня співробітниця правоохоронного органу з Куп’янська на Харківщині, яка почала працювати на загарбників, обійнявши посаду “оперуповноваженої пункту міліції” у селищі Шевченкове. Її визнано винною у колабораціонізмі (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Серед тих, хто чекає на правосуддя, колишній командир зенітного ракетно-артилерійського дивізіону з Криму, якому загрожує до 15 років позбавлення волі за дезертирство та державну зраду. Обвинувачення також стосується дев’яти колишніх прокурорів з Криму, які добровільно обійняли посади у незаконно створених “прокуратурах” під контролем агресора.

Також до суду передано обвинувачення щодо двох правоохоронців зі Старобільська на Луганщині, які працювали на окупантів, а також працівниці правоохоронного органу з Новоайдарського району Луганської області, яка почала працювати у незаконній “прокуратурі лнр”.

ДБР також повідомило про підозри щодо колишнього співробітника херсонської колонії, який працював на окупантів, та інших осіб, які здійснювали колабораційні дії. 

Санкції за державну зраду та колабораціонізм можуть передбачати позбавлення волі на строк від 10 років до довічного ув’язнення з конфіскацією майна. Процесуальне керівництво здійснюють обласні прокуратури.

Як писали “Ми-Україна” раніше, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що приєднання України до Європейського Союзу залишатиметься одним із ключових завдань під час її наступного терміну на посаді, який триватиме ще п'ять років.

Головне