ДБР розслідує ймовірну втечу 125 бригади ТрО під час наступу на Харківщину

ДБР розслідує ймовірну втечу 125 бригади ТрО під час наступу на Харківщину

ДБР розпочало кримінальне провадження щодо командування 125 окремої бригади територіальної оборони. Їх підозрюють у недбалому ставленні до службових обов'язків, що призвело до втрати позицій під час російського наступу на Харківщину в травні 2024 року.

Про це йдеться в ухвалі суду, яка внесена до Єдиного реєстру судових рішень.

Згідно з ухвалою суду, 10 травня біля населених пунктів Стрілеча, Красне, Борисівка, Пильне, Гатище та інших, 125 бригада ТрО не організувала належну оборону позицій на кордоні з рф. Це призвело до того, що українські військові під час штурму російських військ змушені були їх залишити.

Внаслідок дій, або бездіяльності, командування 125 бригади ТрО, а також підпорядкованих їй підрозділів, зокрема 415 окремого стрілецького батальйону, 23 механізованої бригади, 172 окремого стрілецького батальйону, було втрачено не лише позиції, але й військову техніку та особовий склад.

Слідство ведеться за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 4 ст. 425 (халатне ставлення до службових обов'язків) та ст. 429 (самовільне залишення поля бою).

Для досудового розслідування ДБР потребує доступ до документів, які містять гриф "Таємно" та "Для службового користування". Ці документи містять інформацію про виконання бойових розпоряджень, укомплектованість особовим складом, озброєнням та технікою, а також стан фортифікацій на кордоні з рф. Суд надав ДБР тимчасовий доступ до цих документів.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, наступ російських військ на півночі Харківської області розпочався трохи більше двох тижнів тому, і втрати на цьому напрямку становлять вісім росіян на одного українця.

Головне