Данія закрила протоку через збій ракетної установки на бойовому кораблі 

Данія закрила протоку через збій ракетної установки на бойовому кораблі 

Данія оголосила про закриття одного з найзавантаженіших морських шляхів у світі - протоки Великий Бельт - та повітряного простору над ним через приведену в дію, але несправну ракетну установку на бойовому кораблі Niels Juel ВМС країни.

Як пише CNN, носій ракети типу "Гарпун" на судні був активований в межах запланованих випробувань 4 квітня. Проблема виникла з деактивацією системи, над її вирішення вже працюють фахівці.

"Доки пускова установка не буде деактивована, зберігається ризик пуску ракети, яка може пролетіти кілька кілометрів", - вказано у попереджені, опублікованому Збройними силами Данії.

Небезпечна зона визначена в межах 5-7 км від ази ВМС Корсер. 
 
"Ракета "Гарпун" - це потужна ракета, але у зв'язку з випробуванням активується тільки ракета-носій, і тому немає небезпеки, що ракета може вибухнути або досягти більшого, ніж може підняти ракета-носій", - додають військові. 

Національне морське управління Данії та правоохоронні органи попереджені про загрозу. Кораблі, які розташовуються зараз біля небезпечної зони закликали дочекатись на вирішення проблеми та поки встати на якір. 

Як писав "Ми-Україна" раніще, за підсумками березня 2024 року російський Чорноморський флот скоротився на п'ять суден. 5 березня українським захисникам вдалось відправити на мосрьке дно ворожий сторожовий корабель "Сергей Котов". Ще чотири кораблі ЧФ рф зазнали пошкоджень, у списку - ВДК "Ямал", "Азов", "Костянтин Ольшанський" та судно "Іван Хурс". 

 

 
 


 

Головне