Данія та інші країни ЄС планують інтеграцію України в європейську оборонну промисловість

Данія та інші країни ЄС планують інтеграцію України в європейську оборонну промисловість

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен на зустрічі міністрів оборони країн ЄС у Брюсселі висунув питання співпраці з оборонною промисловістю України.

Про це повідомляє Міністерство оборони Данії.

За ініціативою Поульсена, міністри оборони восьми країн - Данії, Швеції, Фінляндії, Естонії, Латвії, Литви, Нідерландів та Польщі надіслали спільного листа до Європейської комісії, Європейської служби зовнішніх дій, Європейського оборонного агентства та інших європейських країн.

У листі пропонується план з чотирьох пунктів щодо співпраці з українським ОПК:

  • Надання Україні доступу до програм ЄС з оборонної промисловості та оборонних інновацій;
  • Створення потужностей з технічного обслуговування в Україні на основі промислових партнерств;
  • Інвестування в український ОПК;
  • Забезпечення довгострокових та стратегічних промислових партнерств між українськими та європейськими компаніями.

 

“Разом із сімома іншими міністрами оборони ми плануємо якомога швидше підготувати план дій ЄС щодо інтеграції України в європейську оборонну промисловість", – заявив Поульсен.

Він додав, що посилена українська оборонна промисловість має важливе значення для України та для нашої безпеки постачання в Європі.

Згідно з даними Єврокомісії, з моменту вторгнення росії в Україну майже 80% оборонного обладнання, закупленого країнами-членами ЄС, було придбано за межами Європи. Ця залежність від зовнішніх постачальників робить Європу вразливою.

Данія вже зробила перший крок, оголосивши про прямі інвестиції в український ОПК. Поульсен закликав інші країни ЄС наслідувати цей приклад.

Крім інтеграції оборонної промисловості, на зустрічі міністрів оборони в Брюсселі також буде обговорено питання подальшої військової підтримки України з боку ЄС.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн закликає Європейський Союз бути готовим до можливої війни та інвестувати більше грошей в зброю.

Головне