Данія планує створити фонд для фінансування виробництва зброї в Україні

Данія планує створити фонд для фінансування виробництва зброї в Україні

Данія працює над створенням інвестиційного фонду для прискорення виробництва зброї в Україні, що дозволить пришвидшити постачання озброєння для ЗСУ та знизити залежність від інших країн.

Про це повідомив міністр оборони Троелс Лунд Поульсен, пише Bloomberg.

Данія планує створити фонд для об'єднання державних та приватних інвестицій, щоб розширити українські виробничі потужності в оборонній сфері. За словами Поульсена, виробництво зброї в Україні може значно скоротити терміни доставки техніки з років до місяців, що суттєво прискорить озброєння української армії.

Скандинавська країна вже фінансово підтримує збройову промисловість України, відшкодовуючи витрати на існуюче виробництво, а також допомагає у постачанні артилерії та іншої техніки. Влітку Данія профінансувала виробництво 18 артилерійських установок “Богдана”, які вже були передані українським військовим.

Данія також планує залучити до фонду додатковий капітал, зокрема від пенсійних фондів і оборонних компаній. Міністр оборони підкреслив, що це дозволить Україні виробляти зброю швидше і дешевше, що зменшить залежність від зовнішніх постачань.

За оцінками, річний потенціал оборонної промисловості України становить близько 20 мільярдів доларів, однак нестача фінансування поки не дозволяє реалізувати цей потенціал у повному обсязі.

Як писали “Ми-Україна” раніше, уряд Канади виділить Україні кредит у розмірі 400 млн канадських доларів (майже 300 млн доларів США) на пріоритетні витрати державного бюджету.

Головне