Covid-19 поширився з тваринного ринку в Ухані: дослідження

Covid-19 поширився з тваринного ринку в Ухані: дослідження

Коронавірус Covid-19 поширився з тваринного ринку китайського міста Ухань. Про це свідчать останні дослідження, повідомляє CNN.

Фахівці провели аналіз зразків з ринку та знайшли докази того, що коронавірус почав ширитися саме звідти. Зокрема було проаналізовано мазки, взяті зі стін, підлоги, обладнання та стоків на ринку Хуанань. Вченим вдалося встановити, які саме види тварин були у цьому районі під час поширення вірусу (єнотовидні собаки, сивий бамбуковий щур, собаки, європейські кролики, амурські їжаки, малайський дикобраз, гімалайський бабак та інші) і виявили зразки, які могли викликати Covid-19.

Проведені аналізи надають переконливі, але непрямі докази того, що вірус SARS-CoV2 перейшов від інфікованих тварин до людей і що ринок був центральним місцем раннього поширення коронавірусу.

Дослідники визначили види тварин, що перебували на ринку, за допомогою методики, яка називається метагеномним секвенуванням - вона зчитує весь генетичний матеріал, присутній у зразку, а потім відсіює його, щоб зрозуміти, звідки він походить. Аналізи показали, що тварини були заражені вірусом, і відбутися це могло саме на ринку. Тваринами, які могли стати переносниками Covid-19, вважаються кролики, собаки та єнотовидні собаки - саме вони є найбільш сприйнятливими до коронавірусу.

Також дослідникам вдалося встановити, що вірус на ринку з’явився між серединою листопада та серединою грудня 2019 року. Тобто, цей вірус і вірус великої пандемії з’явилися приблизно одночасно. Також на походження вірусу вказують і інші докази. Зокрема те, що третина з перших 174 людей, які захворіли на Covid-19, мали зв’язок із ринком. А інша частина - проживали поблизу нього.

Варто зауважити, що розуміння походження SARS-CoV2 є надзвичайно важливим не лише для розуміння того, що сталося з Covid-19, але і для розуміння майбутніх пандемій.

Як повідомляли "Ми-Україна", новий вид коронавірусу XEC швидко поширюється Європою і може стати домінуючим штамом у найближчому майбутньому.

Головне