Член ЦВК влаштував комфорте життя біля Маямі за рахунок бюджету України 

Член ЦВК влаштував комфорте життя біля Маямі за рахунок бюджету України 

Член Центральної виборчої комісії Юрій Буглак виїхав з України за 12 днів до повномаштабного вторгнення росії і, але до країни не повернувся. Про це повідомляють “Схеми” (Радіо Свобода).

Відомо, що Буглак разом із родиною проживає в американському штаті Флорида поблизу Маямі.

Зазначається, що протягом минулого року член ЦВК отримував зарплату та інші виплати. Чиновнику нарахували півтора мільйона гривень, в тому числі матеріальну допомогу з держбюджету.

Зокрема, з весни 2023 року член ЦВК взяв декретну відпустку зі збереженням посади.  

Дружина публікує фотографії із містечка Голлівуд на узбережжі Атлантичного океану в передмісті Маямі. Також депутат є учасником Telegram-каналу групи “Барахолка Майами”.

На думку члена ЦВК він не порушує українські закони, бо виїхав до вторгнення 14 лютого. 

Зазначається, що через два дні після виїзду Буглака, президент Володимир Зеленський закликав усіх представників держави повернутись протягом 24 годин в Україну. На думку члена ЦВК - це його не стосувалося.

“Це ваш прямий обов’язок у такій ситуації - бути разом із нами, з українським народом. Я зараз пропоную вам протягом 24 годин повернутися на Батьківщину й стати пліч-о-пліч з українською армією, дипломатією та народом”, - звернувся український президент до чиновників. 

Юрій Буглак 12 лютого 2022 року вилетів із аеропорту “Бориспіль” у заплановану відпустку, яка тривала до 9 березня, але до України він не повернувся.

Відомо, що після виїзду за кордон, чиновник продовжував отримувати зарплату з бюджету, працюючи дистанційно майже рік. А з 9 березня 2023 року, він пішов у відпустку для догляду за дитиною зі збереженням своєї посади.

Крім того, він двічі звертався за матеріальною допомогою до бюджету України - “на оздоровлення”, та “для вирішення соціально-побутових питань у зв'язку з народженням дитини”. Буглак отримав допомогу  загалом у розмірі 230 тисяч гривень.

Як член ЦВК, депутат мав “вести особистий прийом громадян”.

У відповідь на інформаційний запит “Схем” у ЦВК заявили, що згідно з журналом обліку у 2021-2023 році він цього не робив.

“Перебуваючи за межами України Юрій Буглак приєднувався до онлайн засідань Центральної виборчої комісії протягом 2022-го року і до березня 2023 року. Вони проводилися у середньому кілька разів на місяць. Для прикладу, у березні 2022 року ЦВК засідала один раз 19 хвилин, а у квітні два – 23 і 7 хвилин”, - розповіли журналісти.

Востаннє на онлайн засідання ЦВК Юрій Буглак увімкнувся у лютому 2023 року, зустріч тривала 13 хвилин.

“Схеми” зв’язалися із Юрієм Буглаком телефоном.

“Я працював, працюю, і буду працювати на свою державу. Ніяких порушень із мого боку, з боку моїй організації не відбувалося. Все, що було, все було на законних підставах. І виїзд, і робота, і знаходження десь там, де ви мене шукаєте”, - наголосив Юрій Буглак.

На питання, де саме він перебуває зараз Юрій Буглак відповів: “Я вам не відповім це питання. Ви журналіст-розслідувач і маєте змогу встановити моє місцезнаходження”.

Журналісти встановили місце проживання із соціальних мереж дружини члена ЦВК - Тетяни Ртищевої. Вона вказує, що з січня 2022 року живе у Голлівуді, штат Флорида.

У соцмережах Тетяна виставила на продаж дитячий візочок. Через фото журналістам вдалося вирахувати локацію, де воно було зроблено.

Родина проживає у житловому комплексі “The Wave”, який розташований прямо на узбережжі Атлантичного океану. Там є басейни, спа, фітнес-центр та свій вихід до пляжу.

“Схеми” запитали у Юрія Буглака, чому він не дослухався до заклику президента України, який той адресував усім представникам держави, повернутись в Україну.

“У кожної людини в певний момент є індивідуальна ситуація, яка стосується її життя, здоров'я, її сім'ї, і так далі", – відповів Буглак.

Він додав, що на його думку заклик президента не поширювався на членів ЦВК.

"Я не олігарх, і не депутат. Тим паче, що в організації, де я працюю, є взагалі унікальна особливість, - вона одна з перших у країні ухвалила рішення, що може працювати в онлайн-режимі. Скажіть, хіба є різниця перебувати, наприклад, в місті Ужгород або в місті Івано-Франківськ, або в місті Вінниця, чи в якомусь закордонному місті, працювати і отримати зарплату? В чому різниця? В місті Кошице і місті Ужгород. В чому різниця для державного посадовця, якщо він має право працювати дистанційно?”, - відповів Буглак.

Зазначається, що в Україні Буглак має під Києвом 4 земельних ділянки загальною площею майже 50 соток. Володіє двома будинками – на 390 і 85 квадратів – у Вишгороді та селі Хотянівка Вишгородського району. А також двома квартирами - у центрі Києва та на Подолі. Ще дві квартири в Києві має його дружина. Дані про це обліковуються у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, вищий антикорупційний суд (ВАКС) оголосив у міжнародний розшук депутата Київради Владислава Трубіцина, який у травні покинув територію України.

Головне