Чи вступить Іран у війну на Близькому Сході: Хаменеї зробив заяву

Чи вступить Іран у війну на Близькому Сході: Хаменеї зробив заяву

Іран офіційно відмовив угрупованню ХАМАС у вступі у протистояння з Ізраїлем. Відповідну позицію озвучив Верховний лідер ісламської республіки аятолла Алі Хаменеї під час зустрічі з одним з ватажків терористичного руху Ісмаїлом Ханією. Про це Reuters дізналося від власних джерел з числа іранських посадовців та представників ісламістського руху.

"Ви не попередили нас про вашу атаку на Ізраїль 7 жовтня, і ми не вступимо у війну від вашого імені", - сказав іранський релігійний діяч своєму візаві під час розмови, яка відбулась раніше цього місяця.

Хаменеї зауважив, що Іран прихильно ставиться до ХАМАС та діяльності угруповання, тому і надалі надаватиме йому потрібну політичну та моральну підтримку. 

Водночас Верховний лідер Ірану заявив, що Ханія та його угруповання мають "закрити рота" палестинцям, яка публічно вимагають, щоб Іран та ліванська "Хезболла" вступили у війну з Ізраїлем.

Видання допускає, що про свій намір напасти на Ізраїль ХАМАС не попередив не лише іранську сторону, але й своїх "колег" з "Хезболли". 

"Ми прокинулися і побачили війну", - сказав командир ліванського парамілітарного руху.

Як відомо, 7 жовтня, коли відбулося вторгнення бойовиків на південь Ізраїлю військовий командувач ХАМАС Мохаммед Дейф закликав союзників по так званій "Осі опору"  приєднатися до бойових дій.  До цієї неофіційної антиізраїльської та антизахідної коаліції на чолі з Іраном входять угруповання бойовиків у Палестині, Сирії, "Хезболлі" та рух хуситів в Ємені.

Нагадаємо, ватажок бойового крила руху хуситів пригрозив Ізраїлю завданням вогневого ураження по його кораблях у Червоному морі.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Bloomberg дізналося, що Міністерство оборони США збільшило постачання військової допомоги до Ізраїлю без публічного оголошення.

Головне