Чи можливо розпочати навчальний рік раніше 1 вересня - відповідь освітнього омбудсмена

Чи можливо розпочати навчальний рік раніше 1 вересня - відповідь освітнього омбудсмена

Освітній омбудсмен, заявив, що наразі відсутнє правове підґрунтя для перенесення старту навчального року на дату раніше 1 вересня. Про це він повідомив у соціальних мережах.

Попри це, Горбачов не виключає, що ідея більш раннього початку навчання може бути доцільною. Однак він наголошує, що реалізація такого кроку може виявитися непростим завданням.

За словами Сергія Горбачова, враховуючи стан в енергетиці, рішення про початок навчального року в серпні, можливо, правильне. Втім, нині підготуватися та раніше розпочати навчальний рік громади та заклади освіти не матимуть змоги.

Омбудсмен пояснив, що для цього потрібно було б відкликати педагогів з відпустки, що заборонено законодавством. Також у частині закладів освіти тривають ремонтні роботи.

Крім того, потрібно вносити зміни до нормативно-правових актів, а це довготривалий процес. І внести необхідні зміни до цих документів неможливо до серпня, і до 1 вересня також.

"Враховуючи стан в енергетиці, рішення про початок навчального року в серпні, можливо, правильне. Проте таке рішення Кабінету Міністрів України мало б бути на кілька місяців раніше, щоб дати громадянам свободу вибору щодо початку та завершення навчального року. Це дало б змогу громадам та закладам освіти якісно підготуватися до такого кроку", – наголосив Горбачов.

Нагадаємо, під час добровільного набору до ЗСУ, можна гарантовано зарахувутися у пріоритетні підрозділи. Про це повідомили у Генштабі.

Як писали "Ми-Україна" раніше, випускник Київського політехнічного інституту допомагає росіянам розробляти дрони для армії. Йдеться про уродженця Луганська Олександра Махнєва, який є головним конструктором російського бюро "Стратим". Саме це бюро і розробляє дрони для окупаційної армії.

Головне