Чеський суд заочно засудив чеха, який воював на Донбасі проти України

Чеський суд заочно засудив чеха, який воював на Донбасі проти України

Верховний суд Чехії підтвердив вирок щодо Алоїза Полака, який воював на боці окупантів на Донбасі. Незважаючи на заочний характер процесу, Полака було засуджено до 21 року позбавлення волі за вбивство українських військових. 

Про це повідомляє Radio Prague International. 

Розслідування встановило, що з 2016 по 2020 рік він убив щонайменше чотирьох військовослужбовців ЗСУ. 

Рішення суду було ухвалене без публічних слухань і повідомлене агентству ČTK прес-секретарем суду Габріелою Томічковою. Чеська поліція досі шукає 52-річного жителя Брно, а захист раніше заявляв, що Полака, ймовірно, вже немає в живих.

У січні цього року голова апеляційної колегії Ян Кадлець зазначив, що участь підсудного у бойових діях є незаперечною, назвавши вирок адекватним скоєним злочинам. Муніципальний суд Праги розглядав справу тричі після подання апеляції, і спочатку прокурор вимагав 24-річного ув'язнення.

У грудні 2016 року Алоїз Полак поїхав з Чехії на територію Донбасу, контрольовану військам ДНР, де брав участь у боях проти українських урядових підрозділів, спочатку як снайпер, а згодом як командир взводу.

Якщо Полак повернеться до Чехії, він матиме право вимагати нового розгляду своєї справи, при цьому вирок не може бути суворішим за попередній. Справа Полака не є першим випадком, коли чеські суди виносять обвинувальні вироки за участь у бойових діях на Донбасі проти ЗСУ, причому деякі з цих вироків також були заочними.

Як писали “Ми-Україна” раніше, українські військовослужбовці Служби безпеки України видовищно знищили російську важку вогнеметну систему ТОС-1А “Солнцепьок”. Операція з її ліквідації відбулась на Запорізькому напрямку.

Головне