Чеський школяр захотів воювати за Україну та втік з дому

Чеський школяр захотів воювати за Україну та втік з дому

Підліток із Чехії - 15-річний школяр з Острави - вирішив втекти з дому, щоб стати на захист України та долучитись до лав Сил оборони. Хлопця затримали на аж на українському кордоні.  

Як пише Seznamzpravy, 10 січня школяр узяв закордонний паспорт і поїхав з країни, натомість батькам сказав, що йде на навчання. Рідні "утікача" виявивши його зникнення звернулись до правоохоронців. Чеські поліцейські, своєю чергою, передали опис юнака польським колегам. 

Хлопця було затримано 11 січня, завдяки відстеженню сигналу його мобільного телефона.

"У ході слідчих дій з'ясувалося, що 15-річний хлопець забрав паспорт з дому, бо хотів потрапити в Україну, щоб допомогти місцевій армії у боротьбі з російським агресором. З'ясувалося, що хлопець уже перетнув польсько-український кордон. Завдяки швидким діям офіцерів підрозділу Сілезької прикордонної служби та відмінній міжнародній співпраці 15-річного чеха одразу привезли на територію Польщі", - розповіли в Департаменті прикордонної охорони Сілезії.

Вже звідти його відправила додому до батьків в Остраву.

Нагадаємо, на боці Україні воює багато іноземних громадян, вони входять до Інтернаціональний легіону територіальної оборони ЗСУ. Відповідна військова частина була створена урядом у лютому 2022 року, за декілька днів після російського повномасштабного вторгнення. Його склад нараховує близько 20 000 бійців, у ньому за Україну воюють громадяни майже 30 країн. зокрема Чехії, Хорватії, Австралії, Бельгії, Італії, Ізраїлю, Канади, Польщі, Сінгапуру та інших.

Як писав "Ми-Україна" раніше, російська партія "Єдина росія" створила приватну армію ПВК "Еспаньола", в яку набирають футбольних "ультрас", радикалів і цивільних із зубожілих суб’єктів рф та з окупованих територій України. У ГУР МО повідомили, що добровольцям обіцяють по 220 000 рублів на місяць, за поранення – 1 млн рублів, а за смерть – 5 млн. 

 

Головне