Червоні припливи: після ураганів на Флориду насувається нова загроза

Червоні припливи: після ураганів на Флориду насувається нова загроза

На штат Флорида (США), після двох руйнівних ураганів Хелен і Мілтон, насувається нова небезпечна загроза – токсичні червоні припливи.

Про це пише Daily Mail.

Зразки води біля узбережжя затоки Тампа та супутникові дані вказують на середній або високий рівень водоростей Karenia brevis, які спричиняють так звані "червоні припливи". Це явище виникає, коли водорості розмножуються неконтрольовано, фарбуючи воду в червонувато-коричневий відтінок. Проте головною проблемою є те, що вони виділяють небезпечний нейротоксин, який може поширюватися в повітрі неподалік пляжів.

Цей токсин відомий своєю здатністю вбивати рибу та викликати респіраторні проблеми у людей і тварин, зокрема такі симптоми, як:

  • утруднене дихання;
  • кашель;
  • чхання.

 

У важчих випадках вдихання токсину може призвести до серйозних захворювань, таких як:

  • пневмонія;
  • бронхіт;
  • загострення астми.

 

Учені застерігають, що "червоні припливи" можуть становити серйозну загрозу здоров’ю, якщо люди споживатимуть молюсків, заражених токсинами. Це може викликати паралітичне отруєння молюсками, смертність якого становить до 68,5%.

За даними Національного центру прибережних океанічних наук (NCCOS), водорості Karenia brevis присутні в концентраціях, які під час вітру з узбережжя здатні викликати подразнення дихальних шляхів. Наразі експерти прогнозують помірний або високий ризик таких подразнень, якщо вітер дутиме з берега або уздовж узбережжя. За інших умов ризик зараження залишається мінімальним.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, на Індію суне циклон Дана, вже евакуйовано понад 1,5 млн людей.

Головне