Через воду з Фукусіми: Китай посилить контроль за продовольством з Японії, особливо морепродуктами

Через воду з Фукусіми: Китай посилить контроль за продовольством з Японії, особливо морепродуктами

Китай анонсував, що посилить контроль за харчовими продуктами, які ввозяться на територію КНР з Японії. Додаткові безпекові заходи запроваджуються у зв'язку з наміром японської влади скинути "очищену" воду з АЕС "Фукусіма" в океан, пише Reuters.

План японського керівництва, який вже отримав "зелене світло" від МАГАТЕ, зіткнувся з протидією як всередині самої країни, так і за кордоном. Своєю чергою, Японія та ядерна організація ООН запевняють, що скидання води з постраждалої від цунамі АЕС буде безпечним та відповідатиме світовим стандартам.

Китайська митниця опублікувала заяву, в якій заявляється про посилення контролю за продуктами, включно з морепродуктами, та збереження обмежень на ввезення продовольства з 10 префектур Японії з безпекових міркувань.

Як відомо, негайно після катастрофи на АЕС "Фукусіма" у 2011 році Китай заборонив імпорт харчових продуктів та сільськогосподарської продукції із п'яти префектур. Пізніше він розширив свою заборону до 12 префектур, перш ніж видалити дві з них

Низка чиновників в Японії висловлюють занепокоєння, що Китай, який є найбільшим покупцем японських морепродуктів, від них зовсім відмовиться після скидання води.

У МАГАТЕ повідомляють, що після аварії на АЕС “Фукусіма” у березні 2011 року на для охолодження розплавленого палива та уламків палива постійно потрібна вода. Коли вона контактує з розплавленим паливом та іншими радіоактивними речовинами, вона стає забрудненою. Далі цю воду очищують з допомогою процесу фільтрації, званого вдосконаленою системою водоочищення (ALPS). Тритій цією технологією з води видалити неможливо, проте його концентрація є надто низькою, щоб нести загрозу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, рішення Японії щодо скидання води з “Фукусіми” викликало неабияке занепокоєння в Китаї та Південній Кореї. Офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь розркитикував наміри Токіо та наголосив, що океан – це “не приватна каналізація Японії”. Він заявив, що скидання очищених вод з АЕС несе ризики для сусідніх країн і острівних держав Тихого океану.

Головне