Через російське втручання в GPS Finnair скасував низку рейсів в Естонію

Через російське втручання в GPS Finnair скасував низку рейсів в Естонію

Найбільший авіаперевізник у Фінляндії Finnair оголосив про призупинення польотів на схід Естонії, зважаючи на збої у роботі GPS у цьому регіоні. Естонська сторона обвинуватила у втручанні у систему глобального позиціювання росію, пише Reuters.

"Глушіння та спуфінг GPS посилилися у Східній Європі, Чорному морі та на Близькому Сході - у всіх районах, близьких до зон конфліктів", -дійшли висновку експерти галузевої групи OpsGroup.

Влада Естонії анонсувала звернення до Євросоюзу та Північноатлантичного альянсу стосовно цієї проблеми.

"Це факт, що рф впливає на GPS-пристрої в повітряному просторі нашого регіону", - заявили МЗС Данії.

У відомстві додали, що Естонія наразі співпрацює з авіаперевізником для пошуку способів поновлення польотів. 

Як відомо, Finnair заявив, що рейси в Тарту не здійснюватимуться в період з 29 квітня по 31 травня. Цього часу має вистачити для встановлення обладнання, яке дасть змогу літакам заходити на посадку, не використовуючи GPS".

Нагадаємо, раніше цього місяця очільник служби внутрішньої безпеки Естонії Марго Палоссон заявив, що російські спецслужби упродовж останнього року стали використовувати більш агресивну тактику в Балтійському регіоні. Серед іншого йдеться про погрози вибухів, кібератаки та втручання у вибори. 
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, в естонському оборонному відомстві на початку квітня заявили, що Естонія знайшла, де можна закупити мільйон снарядів і ракет для української армії.

Головне