Чехія запускає програму повернення біженців в Україну: в МВС розкрили деталі

Чехія запускає програму повернення біженців в Україну: в МВС розкрили деталі

Чехія у червні готується запустити програму, яка спонукатиме біженців повертатися в Україну. Про це повідомили у чеському Міністерстві внутрішніх справ.

Йдеться про пілотний проєкт, який сприятиме добровільному поверненню біженців в Україну. Долучитися до нього зможуть близько 400 осіб, які оселилися у Чехії після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

"15 травня 2024 року уряд затвердив параметри пілотної програми сприяння добровільному поверненню в Україну. Вона призначена як для осіб, яким надано тимчасовий захист, так і для заявників або осіб, які вже отримали міжнародний захист. Проєкт розрахований на півроку, з червня по листопад", - зазначили у МВС Чехії.

Проєкт передбачає надання його учасникам квитка на автобус від місця проживання у Чехії до найближчого місця перебування в Україні. Особам з проблемами здоров'я також нададуть послугу медичного транспортування.

"Ми хочемо запропонувати допомогу тим, хто, наприклад, за станом здоров’я чи сімейними обставинами хоче повернутися додому. Ця допомога полягатиме в основному в купівлі квитків і в деяких особливо серйозних випадках, наприклад, у наданні медичної допомоги", - заявив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

Чехія планує витратити на пілотний проєкт майже 5,6 млн крон.

Як повідомляли "Ми-Україна", президент Володимир Зеленський і президент Чехії Петр Павел взяли на себе обов'язок обговорити продовження військової співпраці та термінові потреби українських захисників.

Головне