Чехія закупить боєприпаси для України з доходів від заморожених російських активів

Чехія закупить боєприпаси для України з доходів від заморожених російських активів

Міністерство оборони Чехії оголосило про намір використати частину доходів від заморожених російських активів для закупівлі великокаліберних боєприпасів українським військовим. Про це повідомляє агентство Reuters.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року західні країни заблокували близько 300 мільярдів доларів російських державних активів. Країни ЄС вирішили спрямувати відсотки від цих коштів до спеціального фонду Євросоюзу для підтримки України.

У червні цього року уряди країн-членів ЄС ухвалили рішення виділити 1,4 мільярда євро з цього фонду на придбання зброї та інші види допомоги Україні. Чеське оборонне відомство вирішило долучитися до цієї ініціативи, спрямувавши частину коштів на закупівлю артилерійських снарядів.

Перша партія цих боєприпасів надійшла в Україну ще в червні, і з того часу поставки здійснюються щомісяця. У Міністерстві оборони Чехії підкреслили, що це "унікальна можливість швидко та ефективно підтримати Україну".

Водночас у Кремлі різко критикують такі дії, називаючи використання доходів від заморожених активів рф"крадіжкою". Російська влада погрожує вжити правових заходів проти всіх, хто причетний до цього рішення.

Як писали "Ми-Україна" раніше, в Одеській області СБУ затримала агента фсб рф, який координував ракетні та дронові атаки на один з портових міст регіону.

Головне