Чехія підозрює росію у спробі диверсії із підпалом у Празі

Чехія підозрює росію у спробі диверсії із підпалом у Празі

За спробою підпалу празьких міських автобусів минулого тижня може стояти Москва. На цьому публічно наголосив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, пише Reuters. 

"Є підозра, що напад був організований і профінансований, ймовірно, з росії", - заявив політик під час прес-конференції.

Він назвав цей інцидент частиною гібридної війни, яку рф веде проти Чехії, і підкреслив необхідність захищатися та зупинити ці ворожі дії.

За словами прем'єра, Росія неодноразово намагається сіяти хаос, підривати довіру громадян до держави та дестабілізувати ситуацію в країні. Чехія, яка є членом НАТО і рішуче підтримує Україну в її захисті від російської агресії, стала мішенню для подібних атак.

Ця гучна заява чеського прем'єра пролунала на тлі арешту поліцією 26-річного чоловіка, якого звинувачують у тероризмі. Правоохоронці повідомили, що затриманий підозрюваний є іспаномовним чоловіком з Південної Америки, який перебував у Чехії лише п'ять днів до спроби нападу. Лише завдяки пильності працівників празького автобусного парку йому не вдалося здійснити свій задум.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецслужби Європи б'ють на сполох через російські диверсії та підпали

Як писав "Ми-Україна" раніше, Чехія - не єдина країна НАТО, яка звинувачує Кремль в спробах дестабілізації. Польща також заявляла про причетність Москви до диверсій та підпалів на своїй території через роль Варшави у наданні військової допомоги Україні. Так, у травні Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало кількох підозрюваних, у тому числі поляка та двох білорусів, яких звинувачують у підпалах об'єктів у різних частинах країни за наказом російських спецслужб.

 

 

Головне