Частка росії в імпорті скрапленого природного газу до ЄС зросла до 20%

Частка росії в імпорті скрапленого природного газу до ЄС зросла до 20%

У першому півріччі 2024 року росія суттєво збільшила свою присутність на європейському ринку скрапленого природного газу (СПГ). Про це повідомляє Bloomberg.

Частка російського СПГ зросла з 14% у 2023 році до 20%, незважаючи на задекларовані ЄС плани щодо скорочення енергетичної залежності від рф.

Згідно зі звітом Агентства зі співробітництва енергетичних регуляторів (ACER), таке зростання відбулося на фоні загального скорочення імпорту СПГ до ЄС, який досяг мінімального рівня з 2021 року. США зберігають лідерство з часткою близько 45%, тоді як поставки з Катару скоротилися до 12% через ускладнення у Червоному морі.

Ситуація викликає занепокоєння в ЄС, особливо з огляду на завершення угоди про транзит газу через Україну наприкінці року. Франція та Бельгія, які продовжують приймати значні обсяги російського палива, виступають за посилення моніторингу. Однак Єврокомісія досі не запропонувала конкретного плану щодо прискорення відмови від російського газу.

За перші вісім місяців 2024 року загальний попит на газ в ЄС продовжував знижуватися порівняно з 2023 роком, при цьому частка ЄС на світовому ринку імпорту СПГ зменшилася з 24% до 18% у третьому кварталі.

Нагадаємо, дослідники розкрили несподівані деталі таємничого світу страхування російських танкерів від екологічних ризиків в умовах санкцій. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, російські війська здійснили масовану атаку безпілотниками на територію України. Із 60 запущених дронів, серед яких були "Шахеди" та БПЛА невстановленого типу, українські сили протиповітряної оборони збили 42 цілі.

Головне