"Час рухається до інциденту", - Галущенко про ситуацію на Запорізькій АЕС

Ситуація на Запорізькій АЕС, яка вже майже роки перебуває під контролем росіяни, стає все гіршою. При цьому окупанти приховують реальний стан справ на станції, розповів в ефірі марафону "Єдині новини" міністр енергетики України Герман Галущенко. 

"Безпека континенту залежить від того, наскільки швидко звідти підуть росіяни. Майже роки наша станція в окупації і на жаль цей час рухається до інциденту, питання у тому, коли це станеться", - зазначив він, додавши, що експерти МАГАТЕ фіксують невпинну деградацію обладнання на об'єкті.

Міністр зауважив, що як українська сторона, так і МАГАТЕ поіменно знає кожного росіянина, який знаходиться на ЗАЕС. Усі вони пізніше стануть суб'єктами кримінального розслідування.

"Для працівників "Росатома" - це найгірше відрядження. Вони розуміють, що сам факт їхньої присутності на станції, навіть нетривалої, це вже внесення в список. Вони мають гарні зарплати, вони хочуть подорожувати світом і жити у задоволення. Одне таке відрядження може поставити хрест на всьому, до чого людина йшла все своє життя", - зазначив він. 

Галущенко також підтвердив прийдешній особистий візит очільника МАГАТЕ Рафаеля Гроссі на окуповану ЗАЕС найближчим часом. 

Нагадаємо, очільник "Енергоатома" Петро Котін напередодні заявив, що на Запорізькій АЕС, яка зараз перебуває під контролем російських окупантів, виникла нова загроза ядерній та радіаційній безпеці. У найближчий час закінчується дозволений шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах, який встановив виробник.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями МАГАТЕ повідомило про повторне замінування росіянами периметру ЗАЕС.

 

 

 

Головне