"Були в жахливому стані": чому Україна могла відмовитись від танків Leopard 1

Минулого тижня німецьке видання Spiegel повідомило, що Україна нібито відмовилась від десятків Leopard 1, які нам передала ФРН. Головред Defense Express Олег Катков в програмі "Лінія фронту" розповів про ймовірні причини такого рішення.

"Проблема полягає в наступному: коли дійшло до передачі додаткової другої партії з 10 танків Leopard 1 то українська сторона нібито відмовилась їх прийняти через те, що вони були у жахливому стані. Вони не були боєздатними, тому що ці машини активно використовувались для навчання екіпажів, і не були відновлені. Мова про те, що ці танки на полігонах у тилу вийшли з ладу", - сказав він.

Катков додав, що відповідні дані наводить німецька газета і офіційно вона не підтверджені. Більш того, у матеріал вказано, що аналогічна проблема спіткала і першу партію Leopard 1, про передачу якої на офіційному рівні було оголошено цьогоріч у липні.

"Враховуючи те, що невідомо про використання цих машин на передньому краї - немає ні відео, ні будь-якої іншої інформації - то, скоріше за все, та сама проблема спіткала їх на полігонах", - сказав він.

Експерт додав, що проблема насправді логічна, адже йдеться про машини, які почали виробляти у Німеччині у 60-х роках. Останній такий танк вийшов з конвеєру у 1984 році, і хоча вони модернізувались, але були масово зняті з озброєння у тій же Німеччині та Данії ще у 80-90-х роках.

Як відомо, вже цього місяця в Україну мають прибути американські танки M1 Abrams. Все, що відомо про їхні характеристики та можливості "Ми-Україна" писали тут.

Головне