Буданов: Від початку повномасштабної війни розвідка суттєво збільшила свій штат

Буданов: Від початку повномасштабної війни розвідка суттєво збільшила свій штат

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов розповів, що від початку повномасштабної війни росії проти України розвідка суттєво збільшила свій штат.

Про це він зазначив в інтерв'ю The Telegraph. За його словами, насамперед було максимально розширено бойові та оперативно-бойові підрозділи, а також технічну розвідку і кіберрозвідку України.

"У зв'язку зі зростанням обсягів отриманої інформації, українська спецслужба зміцнила аналітичний напрямок і впровадила засновані на штучному інтелекті нові сервіси для технічної обробки даних. Також Україна широко використовує можливості, які надають розвідувальні відомства країн-партнерів", - розповів очільник ГУР МО.

Буданов зазначив, що зокрема для України критично важливою є інформація про запуски ворожих ракет з рубежів, які ми не можемо охопити нашими засобами радіоелектронної та радіотехнічної розвідки. Ця допомога від країн-партнерів є неоціненна для нас.

Також українська розвідка допомагає партизанським угрупованням, які діють на території країни-агресорки. ГУР підтримує їх, взаємодіє з ними та іноді висловлює свої прохання або ставить певні завдання. При цьому, як наголосив Буданов, це явище не є дуже масовим, "як іноді здається".

Крім того, суттєву роль відіграє агентура. Під час масштабної війни саме на агентуру було покладено завдання не тільки отримувати інформацію, а і здійснювати спеціальні активні заходи.

"Завдяки агентурній розвідці Україна змогла заздалегідь отримати дані про напад росії 24 лютого 2022 року. Якби ми покладалися виключно на дані радіоелектронної, радіотехнічної або кіберрозвідки, то ми не були б готовими, не зрозуміли б, що відбуватиметься вторгнення, і не встигли б підготуватися", - додав він. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, росія розробила плани для зриву постачань західної техніки в Україну.

Головне