Боррель: Захід повинен збільшити допомогу, щоб росія не занурила Україну в темряву

Боррель: Захід повинен збільшити допомогу, щоб росія не занурила Україну в темряву

росія намагається знищити енергетичну інфраструктуру України напередодні зими, тому західні країни мають активізувати підтримку Києва засобами протиповітряної оборони.

Про це заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель, повідомляє Reuters.

Жозеп Боррель наголосив, що росія цілеспрямовано атакує енергетичні об'єкти України з метою залишити країну без світла і тепла напередодні зими. Він підкреслив, що західні союзники повинні збільшити підтримку України, зокрема, надаючи більше засобів для захисту від повітряних атак.

З початку російського вторгнення в лютому 2022 року енергетична система України неодноразово ставала ціллю атак, що спричинило віялові відключення та перебої в енергопостачанні. За даними Міжнародного енергетичного агентства, цієї зими дефіцит електроенергії в Україні може скласти близько 6 гігават, що становить приблизно третину від необхідної потужності для покриття пікового попиту.

"Очевидно, що росія намагається занурити Україну в темряву та холод. Їхні атаки вже призвели до того, що енергетичні потужності України зменшилися на дві третини", – заявив Боррель.

Його коментарі пролунали після зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС та G7, які обговорювали з українськими посадовцями, зокрема з міністром закордонних справ Андрієм Сибігою, можливі шляхи допомоги Україні на тлі російських атак.

"Ми повинні підтримувати Україну не лише у військовому плані, але й допомагати з відновленням енергетичних потужностей. Інакше країна стикнеться з надзвичайно важкими умовами цієї зими", – наголосив Боррель.

Як повідомляли "Ми-Україна", очільниця данського уряду Метте Фредеріксен виступила з рішучою заявою щодо перегляду підходу до надання військової допомоги Україні.

Головне