Боротьба з хабарниками в ТЦК та чи буде мобілізація поліцейських: повне інтерв'ю глави МВС Клименка

Боротьба з хабарниками в ТЦК та чи буде мобілізація поліцейських: повне інтерв'ю глави МВС Клименка

Про здобутки, роботу і плани на наступний рік розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в ексклюзивному інтерв’ю для "Ми-Україна".

Про виконану роботу у 2023 році

- Які ваші відчуття на кінець 2023 року стосовно роботи? На скільки відсотків вам вдалося виконати заплановане?

В основному ми виконували всі задачі, які ставили перед собою на початку 2023 року. У той же час країна проживає важкий період свого розвитку, що дуже багато питань і завдань, які ми отримували протягом цього року. Звичайно нам необхідно було виконати той план, який ми намітили і виконувати масу інших завдань, які стояли перед державною і МВС, зокрема.

- Вдалося більшість що планували?

Я надіюсь, що вдалося. Думаю, що українці змогли оцінити роботу наших підрозділів поліції, Нацгвардії, ДПСУ, ДСНС, сервісних підрозділів, які максимально викладалися протягом цього року.

- Ми поговоримо про підсумки і плани вашої роботи. Дуже скоро Україна побачить зміни в процесі мобілізації. Ми бачимо реакцію суспільства на мобілізацію. Станом на зараз ми маємо те, що поліцейські мають можливість відтермінування від призову. Скоро це може змінитися. Що ви про це думаєте?

У поліції на сьогодні служать 98 000 офіцерів та сержантів. Ці 98 000 рівномірно до війни були розташовані по території нашої держави. З початку широкомасштабної війни у нас відбулися титанічні рухи у плані дислокації поліцейських підрозділів. На сьогодні від Чернігівської області і до Миколаївської області в прикордонних районах, в регіонах, де йдуть бойові дії (900 км) розташовані поліцейські підрозділи. Це 35 000 особового складу. Сюди входить і підрозділ "Лють" - 5000 осіб. Це бригада, яка безпосередньо знаходиться на лінії бойового зіткнення. Зведені загони з перших днів російського вторгнення працювали у Київській області та всіх інших, де був ворог.

Нещодавно відбулася надзвичайна інформація у місті Херсоні, коли ворог обстріляв ракетами залізничний вокзал. У цей час на вокзалі перебувало 140 цивільних осіб. І саме дякуючи працівникам поліції, які вчасно евакуювали у тому числі ціною життя одного працівника, ми уникли жертв серед мирного населення. Ми знаходимось на війні, ми готові реагувати і ці зведені загони працюють як правило на ротаційному принципі – місяць через місяць.

По-перше, ми допомагаємо нашим підрозділам місцевим виконувати свої функції цілодобово. З іншого боку кожен працівник поліції в будь-якому регіоні нашої держави має розуміти, які завдання виконує поліція у важких регіонах. Це і евакуація людей, і бойові дії і документування воєнних злочинів. Це все додаткові функції поліції, які ми опановуємо з початку війни. Тому говорити про особливу мобілізацію, мабуть, за рано. Хоча ми всі готові стати до зброї, якщо цього буде потребувати держава.

Про військовий облік поліцейських

- Є поліцейські які зараз у лавах ЗСУ, які на добровільних засадах це зробили. Коли буде обов’язкова мобілізація, мають стати поліцейські на військовий облік. Є кількість тих правоохоронців, яких ви готові "дати" на цю службу?

35 000 знаходяться у зоні бойових дій. Скільки ще треба поліцейських, щоб поповнити лави ЗСУ? 98 000 офіцерів це ті, які щодня заступають на службу, без 38 000 залишається не дуже багато, якщо брати всю країну. Це кримінал, це утримання порядку на дорогах, реагування на звернення громадян.

Наведу цифри. До війни в середньому на 10 000 населення було 23-26 працівників поліції. На сьогодні на деокупованих територіях – більше 100 працівників. Тому що режим набагато жорсткіший, завдань набагато більше. Поліція з початку широкомасштабної війни на 80% збільшила свій функціонал. Ми не збільшуємо кількість поліцейських, не збільшуємо набори до поліції, бо розуміємо, що важко зараз країні.

Хочу повторити, якщо буде ситуація розвиватися так в країні, що буде потрібно стати до зброї, то ми готові це зробити. Це буде стосуватися не тільки поліцейських, але і інших правоохоронних структур, які діють у нашій державі.

Ми розраховуємо, скільки нам потрібно персоналу не тільки поліцейського  і на деокуповані території, і скільки треба персоналу у той чи інший регіон. Ця ситуація постійно змінюється. Це великі затрати, економічні у тому числі. Це і відрядження, це і заробітна плата. Кожен працівник або військовослужбовець має бути забезпечений відповідним одягом, відповідним екіпіруванням, зброєю. Це комплекс проблем. Я не думаю, що поліція буде відігравати у планах мобілізації безпосередньо своїх працівників основну роль. Тому що 35 000 – достатньо на сьогодні для того, щоб закривати всі питання забезпечення правопорядку, документування воєнних злочинів на територіях наближених до зон бойових дій і тримати правопорядок на всій території нашої держави.

Про фіксацію воєнних злочинів

- Про воєнні злочини, які ви фіксуєте. Їх вже не один десяток. Як це відбувається зараз і чи є якісь цифри, скільки вдалося задокументувати і про які злочини йде мова?

Всього Нацполіцією задокументовано наразі 108 000 воєнних злочинів. Тут питання стоїть у тому, що з першого дня широкомасштабної війни працівники поліції проходили відповідні навчання, у тому числі і за кордоном. Ми не знали, як це правильно зробити. Яка задача перед нами стоїть  -Задокументувати злочин так, щоб ці результати були використані міжнародними судовими інстанціями під час проведення трибуналу чи прийняття інших рішень відносно держави агресора. Я вважаю, що на сьогоднішній день наші фахівців повністю опанували цю науку. Більшість задокументованих злочинів передаємо СБУ за підслідністю. У той же час  враховуючи розгалуженість територіальних підрозділів Нацполіції, ми першими прибуваємо на той чи інший обстріл, чи інший злочин, які скоюють військові рф.

Спільна робота з Офісом Генпрокурора, СБУ, представниками міжнародних судових інстанцій, які збирають відповідну інформацію говорить про те, що ми не погано справляємося із цією роботою.

- Мова йде про злочини за який термін чи ви зараз продовжуєте це збирати. Як ви збираєте інформацію, якщо це стається зараз на ТОТ?

По-різному ми отримуємо інформацію. Раніше її було набагато більше, але у нас є оперативні можливості брати і аналізувати інформацію з тимчасово окупованих територіях, у тому числі на ТОТ з 2014 року.

- Навіть зараз є справи з 2014 року?

Так, звичайно.

Про рекрутингову компанію

- Розкажіть про рекрутингову компанію МВС, формування нових штурмових бригад. Яким чином це працює зараз, що вже вдалося зробити?

На сьогодні всі штурмові бригади, які були сформовані -  це дев’ять штурмових бригад, сім бригад Нацгвардії, одна в ДПСУ і одна в Нацполіції. Вони всі знаходяться на фронті, це стосується і східного фронту, і південного, і виконують завдання у складі Сил оборони під командуванням військового керівництва.

- Після завершення війни, що буде далі з цими людьми?

По-перше, війна ще йде і зараз важко про щось говорити. Як буде потреба у наших військових і поліцейських на де окупованих територій, яка це чисельність. Це десятки тисяч працівників поліції, військових, прикордонників, нацгвардії, які мають працювати і здійснювати стабілізаційні заходи на цих територіях. Прикордонники мають стати по кордону нашої держави і охороняти наші рубежі. Функцій буд достатньо багато для того, щоб ми могли забезпечення української влади на деокупованих територіях.

- В одному з інтерв’ю ви казали, що можливо їх розформують.

Ми чекаємо закінчення війни, бо це основна наша задача.

Про новий додаток з допомоги ветеранам

- Ви багато говорили про те, як надавати психологічну допомогу військовим, ветеранам, які повертаються з війни. Чи є зараз якісь спільні роботи МВС, Міноборони стосовно того, як допомагати таким людям?

Ми обмінюємося інформацією з іншими міністерствами, це Мінветеранів, Мінсоцполітики, водночас МВС має кілька десятків тисяч людей, які знаходяться на першій лінії фронту,  тому ми також кожного дня робимо все, щоб система надання меддопомоги, реабілітаційної допомоги і потім супроводження кожного військовослужбовця була достатньо  системно побудована. На сьогодні вже з 1 січня МВС повністю медичне забезпечення переводить у цифровий варіант. Це стосуватиметься ВЛК МВС і ми будемо чітко розуміти, коли наш військовий чи поліцейський отримав поранення або рятувальник, де він лікувався, якої реабілітації він потребує, якого протезування, якого відпочинку. Це системна робота, яку за один день важко зробити.

- Це вже створений додаток, який є?

Так, запрацює з січня. Це буде додаток і медичний, і соціальний.

- А хто його буде заповнювати?

Відповідні служби в поліції, прикордонників, ДСНС і Нацгвардії. Буде зрозуміло, які ресурси потрібно затратити для того, щоб супроводжувати якогось нашого військовослужбовця чи працівника. Наприклад, функціонування ліцеїв в першу чергу для дітей наших загиблих захисників і для тих, які отримали серйозні поранення. В першу чергу ці діти мають бути забезпечені навчанням 8-9-10-11 каси і вже потім навчання у вищих навчальних закладах системи МВС.

Ми чітко розуміємо, скільки в нас дітей може поступити до ліцею військово-патріотичного спрямування для того, щоб ми готували наших дітей до вищої освіти і потім, хто захоче, до служби в підрозділах МВС або ЗСУ. У цьому році ми хоче відкрити один ліцей, у наступному ще два ліцеї, в яких будуть діти сімей, які втратили годувальника, щоб ми їх також оберігали і їх супроводжували. Це саме буде стосуватись і виплат юридичних консультацій, психологічних, соціальних. Ми готуємо людей, які будуть знаходитись у кожній області і будуть працювати з нашими працівниками.

Також у нас буде працювати телефон гарячої лінії, де члени сімей зможуть отримати консультацію. Це мають бути різносторонні, розвинуті люди, які будуть розуміти проблеми і яким чином їх можна вирішити. Я думаю, що як раз 2024 рік буде визначальним у побудові такої системи МВС. Ми цією інформацією будемо обмінюватись і з МОЗ, з Міноборони та іншими відомствами, які цією роботою займаються.

З якими проблемами звертаються українці на гарячу лінію?

- До МВС зараз багато дзвінків надходить по гарячій лінії? З чим звертаються українці?

У нас є різні гарячі лінії від 101, 102 до 112. От 112 системно ми запустили – це Львівщина, Київщина і коли були перебої в роботі "Київстару" ми на 90% зразу отримали більше викликів. Люди запитували, що їм роботи і що відбулося. 85% цих викликів були консультативного характеру.

Так само і в минулому році на 102 ми отримували виклики, бо люди запитували, коли буде світло. Телефон 112 розвантажив операторів, які приймають швидкі рішення стосовно пожежі, на надзвичайну подію чи скоєння злочину.

Є окрема телефонна гаряча лінія що стосується пропавши безвісти за особливих умов. У нас уповноваженні є у більшості регіонах, ми цю функцію забрали як МВС з 1 жовтня 2023 року і за два місяці встигли цю роботу поставити на системні рейки. В нас було дуже багато скарг, зараз їх практично немає. Ми спілкуємося з членами, це і цивільні і військові, які пропали безвісти. Ми далі продовжуємо нарощувати наші спроможності. Тут вже підключені і відповідні служби МОЗ що стосується ідентифікації тіл і оперативних підрозділів нацполіції, які займаються розшуком таких осіб.

Вже другий місяць працюємо з нашими громадянами, які втратили зв’язок з рідними і знаходяться за кордоном. Перший тиждень ми відпрацювали, тобто люди можуть прийти, здати ДНК-тест для аналізу порівняння з тими ДНК формулами, які виводимо тут в Україні.

Про кримінальні провадження щодо ухилянтів

- Давайте згадаємо про ухилянтів. Що з ними робити?

Хотів би прояснити, якщо моя думка, то кожен громадянин має вільний вибір. Я рахую, якщо йде війна, то кожен громадянин має виконати свій обов’язок – або в тилу, або на фронті. І ті випадки, кого хтось намагається перетнути кордон нелегально, звичайно суспільство сприймається, м’яко кажучи, неоднозначно. Але я хотів би чітко прояснити, що протокол про адміністративне правопорушення складає працівник ТЦК. А вже потім, якщо цей ухилянт починає змінювати місце проживання, ухиляється від служби в ЗСУ, тоді ТЦК повідомляє органи Нацполіції, поліція в рамках кримінального провадження розслідує такі факти. В Нацполіції на сьогоднішній день близько 9000 кримінальних проваджень, 2600 таких матеріалів вже направлено до суду. Вказана стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від двох до п'яти років.

Працівники поліції можуть затримати особа намагається покинути країну з підробленими документами, то це "наш клієнт". Ми діємо в рамках кримінального законодавства. Якщо 336 – то максимальний термін до п’яти років позбавлення волі.

- Як ви ставитися до того, щоб людей відправляти на фронт за певні адміністративні порушення (крадіжки, розбої, бійки)?

Це ви, мабуть, російську федерацію маєте на увазі. У нас немає такого покарання на сьогодні. Я думаю, що кожен громадянин України, якщо він доброволець, то може заслуговувати виключно позитивного схвалення зі сторони суспільства.

Нова безпекова програма в школах

- Як зараз переживають наші школярі. МВС зараз запускає нову програму безпеки в школах. Розкажіть про це.

Кожен з нас практично має дітей або племінників і тому, напевно, не стільки діти переживають, як батьки. Ми маємо чітко розуміти, що безпека наших дітей, це безпека нашої держави у подальшому. Це сама незахищена частина населення. По-друге, всі наші діти потерпали від карантину, тепер від війни. Зараз постійні тривоги, не вся психіка дітей може це витримати. Ми маємо кілька мільйонів внутрішньо-переміщених осіб, які останні 2 роки їздять по території нашої держави, десь працюють і ця напруга вимушує нас також в рамках забезпечення безпеки на вулицях в містах і селах говорити в закладах освіти.

Близько 10 000 середніх шкіл, які на сьогодні працюють або в змішаному або в повному стаціонарному режимі. Школи, які знаходяться наближені до білоруського кордону чи з регіонами, де проходять активні бойові дії, то ми маємо говорити як ми захистимо дітей. Поліцейський, який буде виконувати відповідні функції в навчальному закладі – це не охоронець, це людина, яка разом з адміністрацією навчального закладу відповідає за весь комплекс заходів щодо допуску дітей до школи, щодо можливого проникнення до школи сторонніх осіб, евакуації під час сигналу повітряної тривоги.

Це комплекс, який дозволить максимально зберегти життя  та здоров’я дітей. Ми зараз говоримо про середні школи з яких ми почали. Пізніше будемо говорити і про захист дошкільних навчальних закладів і вищих навчальних закладів. Але на це держава буде потребувати величезних ресурсів.

- При кожній шкоді буде представник поліції один чи кілька, який буде допомагати організовувати шкільний процес. Хто будуть ці люди, скільки їх буде?

Є цифри і економічні обґрунтування, які ми розглядали в Кабінеті міністрів. Залежно від розмірів школи. Якщо вона велика, ми говоримо про рамки через які будуть проходити діти і дорослі, викладацький персонал, обслуговчий персонал, де ми будемо цих людей перевіряти. Якщо у школі 100 людей, там будуть працювати поліцейський з металодетектором ручним, щоб також організувати безперебійний доступ до школи з 8 до 9 години, коли діти як раз масово заходять зі школи. Вхід і вихід також буде контролюватися. Будуть камери відеоспостереження. Ця інформація також має фіксуватися у школах, у великих в першу чергу для того, щоб ніхто не міг пронести вибухівку чи зброю.

Поліція має з початку широкомасштабної війни на 80% більше функцій додаткових, то вже 1400 наших поліцейських зголосилися взяти участь у відборі на посаду поліцейського офіцера безпеки в середній школі. Я думаю, що після навчання ми відберемо не більше 500. Вони зможуть пройти курси підвищення кваліфікації і заступити в школи на відповідну роботу.

З Міносвіти ми проводимо зараз категорійність кожної школи. Там де є очне навчання, чи змішане біля кордону з Білоруссю, чи в зоні бойових дій, щоб ми в першу чергу могли підготувати і поставити поліцейських для цієї роботи. Ми спільно працюємо з керівниками шкіл, з керівниками військових адміністрацій, тому що це проблема безпеки не тільки Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції, а і взагалі громад на місцях. Ми спілкуємось, обмінюємось думками, їздимо по школах для того, щоб бачити, яким чином ми будемо цю систему безпекових заходів будувати.

- Які критерії мають бути та що особливого має бути в цій людині? Чи вона має мати якийсь досвід у певній сфері безпекової правоохоронної діяльності?

У нас є чіткі критерії до кожного поліцейського. У той же час ми говоримо про деяких офіцерів - шкільних офіцерів поліції, які займались дітьми, які займались навчальним процесом, організацією безпекових заходів у навчальному процесі. Ми говоримо про тих людей, які можуть спілкуватись з дітьми, тому що з дітьми буває доволі складно спілкуватись, треба знати їх психологію. Тому ми таких людей будемо комісійно відбирати. Ми вже розробили навчальні програми, по яких ми будемо готувати цих поліцейських. Звичайно, що в подальшому ми будемо на конкурсній основі офіцерів поліції, які будуть вчитись чотири місяці теоретично і два місяці практично, вже безпосередньо в закладах і будуть проходити стажування з наставниками. Це такий процес, який розтягнеться на багато років, тому що в нас є торгові центри, є вокзали й інші заклади, які нам постійно потрібно буде охороняти. Ми говоримо про майбутню роботу для наших військових, які будуть демобілізовані після закінчення війни. Ми, звичайно, говоримо і про тих наших захисників, які отримали відповідні поранення, які не дозволяють їм повернутися в зону бойових дій. Тобто ми комплексно підходимо до цієї роботи.

- Ми зможемо побачити цих офіцерів безпеки в школах вже наступного навчального року чи ні?

Я думаю, перші офіцери заступлять вже в березні.

- Яка це буде область?

Ми зараз визначаємо з Міністерством освіти. У залежності від того, які школи будуть відкриті і як вони будуть працювати. Тобто якщо це заочне навчання, там буде не потрібен офіцер, а якщо це буде навчання на постійній основі, то ми там в першу чергу поставимо офіцера.

- До того, як ще не почалась ця діяльність поліції, як Ви можете оцінити безпеку в школах? Можливо, якісь історії згадаєте? Чи вдавалось попереджувати якісь катастрофічні дії?

Ми говоримо про системну роботу органів правопорядку, і ця робота націлена саме на виявлення боєприпасів та зброї, яка знаходиться на руках наших громадян і яка не застосовується, як правило, для відсічі ворогу. Тобто ми говоримо про схрони, незаконний продаж зброї і вибухівки, боєприпасів, ми говоримо про роботу блокпостів. Саме через те, що ми так системно працюємо, ця зброя не настільки розповсюджена в так званих тилових областях нашої держави. Але це війна, і чим довше вона йде, тим більше вибухівки буде. Тому робота сотень блокпостів по території нашої держави, робота оперативних працівників буде визначальною на цьому етапі. Звичайно, ми чекаємо розгляду нашими депутатами Верховної Ради закону про так звану “трофейну” зброю. Ми хочемо, щоб вся зброя, яка є на руках наших громадян, у першу чергу автоматична зброя, була дозволена до зберігання під час дії воєнного стану. Проте після закінчення війни ця зброя має бути повернута до військового формування або ж до Національної поліції.

- А є розуміння, скільки зараз такої зброї на руках?

Немає. Цифра, яку можна вигадати. Наші партнери кажуть, що може бути близько 3 млн одиниць такої зброї. Наскільки валідна ця цифра - я не можу вам сказати. Я знаю, що ця цифра буде достатньо великою. Навіть якщо це буде пів мільйона одиниць такої зброї, це занадто багато для нашої країни і для безпеки.

Новий формат роботи сервісних центрів МВС

- Що Ви можете сказати про результати роботи, про створення нових сервісних центрів, які ми побачимо в новому році? Як це працює зараз?

Більшість наших громадян взагалі не розуміють, що таке сервісний центр. Більшість або, мабуть, половина. Ми говоримо зараз про колишні МРЕО, де можна було оформити автомобіль, купівлю-продаж автомобіля, здати теоретичні і практичні іспити. Робота цієї служби була не дуже помітна, тому що, як правило, про роботу цього сервісу намагались не говорити після того, як відбулась реформа Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції у 2015-2016 роках. Це стало абсолютно цивільною організацією, поліція відійшла взагалі від цих функцій. Ми начебто знищили державну автомобільну інспекцію і немає цього хабарництва на дорогах, вимагання на дорогах. Тобто кожен платить за перевищення швидкості за результатами “листа щастя”, який приходить додому. Або працівник патрульної поліції може зупинити автомобіль за перевищення швидкості чи за порушення правил дорожнього руху, він одразу накладає штраф, який можна оплатити на місці під боді камерою, щоб не було корупційної складової. На Головний сервісний центр і регіональні територіальні центри, які залишились у регіонах, зараз звернули увагу і побачили, як багато там можливих зловживань зі сторони деяких посадових осіб починаючи від отримання прав і закінчуючи переоформленнями чи іншими сервісними функціями для наших громадян.

- Як Ви побачили, що є багато зловживань?

Я і моя команда є одними з тих громадян України, які знали, що це відбувається, але розуміли, що так продовжуватись не може, тому ще економічно країні зараз досить важко. Ми розуміли, що в подальшому потреба в справедливості кожного громадянина буде основною після питання безпеки. Це буде справедливо зі сторони наших героїв, які зараз на фронті знаходяться, та і взагалі всіх громадян, тому що держава має бути достатньо відвертою і щирою. Тому перше, що ми зробили, це скасували експертизу для транспорту. Якщо ви хочете купити чи продати авто, ви мали цей автомобіль привезти у відповідний пункт і провести цю експертизу. Як правило, якщо ви мені продаєте автомобіль, ми хочемо це зробити сьогодні-завтра. Насправді цей термін розтягувався до 30 днів, і кожен мав змогу заплатити поза касою якусь суму, щоб ці 30 днів перетворились на ті потрібні для нас добу чи дві. Дуже багато було критики в першу чергу через те, що багато автомобілей з перебитими номерами. Насправді коли ми порахували, то це 0,03%, і це питання вже до Нацполіції, до оперативних служб, які мають боротись зі злочинністю, а 99,9% населення не мали страждати від цього. Хоча якщо ви, наприклад, не довіряєте продавцеві, ви маєте змогу замовити таку експертизу і в один день її пройти. Звичайно, ми дивились потім, що у нас відбувається зі здачею теоретичних іспитів. Тут взагалі був жах, коли підказували чи натискали за тебе відповіді. На сьогодні, дякуючи законодавцям, ми прибрали повністю можливість підготовки в автошколах до здачі теоретичного іспиту, ви можете робити це дистанційно вдома або з репетитором або самостійно скласти теоретичний іспит. Зараз у класах встановлені камери. Заборонено знаходитись адміністратору, підказувати чи підходити до людини, яка хоче скласти іспит, - це по камерах зараз бачимо. Відповідно, законодавець ввів адміністративну відповідальність, у тому числі із забороною обіймати відповідні посади в сервісних центрах, для тих посадовців, які порушують правила приймання таких іспитів.

І далі ми підходимо вже до практичних іспитів. Ви знаєте, що за вас могли хтось сісти, натискати, переключати передачі. На сьогодні у нас вже буде 100 автомобілей, які будуть працювати саме на практичних іспитах. Це автомобілі, які обладнані чотирма камерами відеоспостереження з різних ракурсів. Ми бачимо, що робиться по фронту, що робиться в салоні. Ну і звісно аудіозапис ведеться в салоні повністю весь практичний іспит. Ми зменшили кількість видачі водійських ліцензій, що стосується і вантажного транспорту. І ми з Мінцифрою запустили в “Дії” можливість онлайн купівлі-продажу автомобілів. На сьогодні таких онлайн-операцій ми маємо 1400 і вони продовжують збільшуватись. Люди повірили, що це можна зробити, не приходячи нікуди, не записуватись в чергу, не брати талон. Ми хочемо, щоб все було прозоро, тому ви приходите в салон і купуєте автомобіль, номерний знак і паспорт ви можете отримати поштою. Звичайно, ми прибрали і велику кількість транзитних номерів. Наприклад, ви проживаєте в Києві і можете на цьому номері доїхати до стоянки свого будинку. Це величезні кошти і зловживання. Кожного року номерів закупалось близько мільйону, і ви уявляєте, які це гроші.

- За кордоном також нова функція - можна отримати посвідчення водія за кордоном, бо його відсилають поштою.

Можна міняти, можна замовлення на нове посвідчення, або на обмін втраченого, або на підготовку нового. Це називається новий сервіс, за який виключно треба платити за мито в касу держави. Не треба приходити в жодну службу. Я вважаю, те, що ми зробили, це наше спільне досягнення у 2023 році Кабінету міністрів й інших міністерств. Був і здоровий глузд, і бажання у всієї команди це зробити.- Скільки грошей це принесло державі?

Порахуймо зараз, коли 2023 рік закінчиться. Я знаю, що в кишені деяким працівникам значно менше потрапило грошей.

- Що саме зараз з цими хабарниками, яких “засікли”, як Ви казали? Проти них відкриті посади, вони зняті з посад?

Звичайно. Ми зняли за останній чотири місяці 25 керівників регіональних та територіальних сервісних центрів. Це багато. Звичайно, що всі, хто претендували на заняття нових посад, проходили поліграф. У кожному регіональному сервісному центрі, тобто в кожній області, є невеликий підрозділ внутрішньої безпеки, який займається тільки сервісними підрозділами. Ми продовжуємо це реалізувати в рамках Кримінального кодексу щодо виявлення таких осіб. Ми тут застосовуємо “батіг і пряник”, щоб навести лад. Звертаємо увагу на те, що люди почали частіше звертатись і надавати інформацію щодо вимагання у них. Вони повірили, що можна щось змінити на цій території.

- Ті люди, які були зняті з посади, чи можуть вони обійняти посаду в Національній поліції, повернутись до роботи, наприклад?

Вони вже в наших базах. Юридично це можливо, але практично це дорівнює нулю. На кожного у нас є відповідні матеріали, і перед тим, як ми приймаємо на роботу того чи іншого громадянин, ми обов’язково його перевіряємо.

Хабарники у військкоматах

- Давайте поговоримо про хабарників у військкоматах, про тих, хто збагачується на війську. Наскільки можливе запобігання таким злочинам, як це робити?

По-перше, має працювати система контролю зі сторони військової служби правопорядку, військових керівників, правоохоронних органів, які можуть знати оперативно про ту чи іншу незаконну діяльність керівника чи посадовця ТЦК. Ми говоримо і про провенцію. Ми розділяємо ці зловживання на три напрямки. Перший - це безпосереднє зловживання працівниками ТЦК. Друге це зловживання з боку сторони військово-лікарських комісій. Третє це МСЕКи. Якраз Державне бюро розслідувань, Служба безпеки України та Національна поліція працюють по цим трьом категоріям, і є вже практичні результати роботи. Щодо Нацполіції, то це 180 кримінальних проваджень, у рамках яких ми працюємо. Це також достатньо оперативна робота з документуванням злочину тим чи іншим посадовцем. Ми отримуємо таку інформацію і починаємо її оформлювати, тому що якщо десятки людей отримують ту чи іншу групу інвалідності або якимось чином уникають мобілізації, то це держава має зупиняти. Це було досить болісно зроблено для військкомів, у тому числі для пана Борисова та для ще деяких. Кожне таке кримінальне провадження має бути доведене до кінця для того, щоб це не повторилось у подальшому.

Ми направляємо ці матеріали в суд, чекаємо на рішення судів. Вже є рішення, вже і рік, і три позбавлення волі або штрафи великі. Більш того, такі особи, як правило, вже не можуть потрапити до лав того чи іншого ТЦК або ВЛК для роботи.

Зміна режиму затримання правопорушників

- Який розвиток цієї резонансної справи 29 серпня 2023 року, коли у Дніпрі поліцейський застрелив водія авто?

Важко коментувати. Це справа Державного бюро розслідувань, слідство триває. Наш працівник поліції перебуває під нічним домашнім арештом, ще лікується наша працівниця, тому я думаю, що тепер ДБР буде коментувати результати цього провадження. Інша справа, що ми зробили відповідні висновки в першу чергу в підрозділах патрульної поліції, в підрозділах спеціального призначення щодо організації несення служби наших працівників поліції. Це стосується і роботи на блокпостах, і затримання, і застосування фізичних засобів впливу. Тому інструкції свої ми вже переробили. Вже в поліцейських академіях і під час підвищення кваліфікації вчимо діяти в тій чи іншій ситуації та кшталт дніпровської, які помилки, можливо, були допущені працівниками поліції, тому що люди по різному реагують, утому числі на законні вимоги поліцейського. Я можу одне вам сказати, що законні вимоги поліцейського мають виконуватись усіма громадянами України. Довіра до поліції має бути достатньо високою, а ця довіра заслуговується саме ставленням до громадян і професійним виконанням своїх обов’язків.

- Ви кажете, що переробили інструкції. Що саме змінилось, Ви можете сказати?

Можу кілька штрихів навести. Ми трохи змінили режим затримання, який буде відбуватись у таких випадках, ми змінили дислокацію спеціальних підрозділів, підрозділів ТОР, управління патрульної поліції, полки, роти спеціальної поліції. Якщо раніше вони перебували на одній дислокації, то тепер вони перебувають на багатьох місцях, щоб вчасно прийти на допомогу поліцейському під час надзвичайної події або необхідності фізичного втручання в той чи інший процес, щоб не наражати патрульних на небезпеку.

- Під час зупинки громадян, зокрема, і на автомобілі, для перевірки документів як під комендантської години, так і просто, чи відбуваються якісь сутички? Чи бувають ситуації, коли люди неадекватно реагують на це?

На блокпостах на сьогодні дуже рідко такі випадки стаються, коли є агресія зі сторони громадян, військових, поліцейських, тих, хто стоїть на блокпосту, у тому числі нацгвардійців, представників територіальної оборони. Це одиничні випадки, які були. Їх можна було бачити і в соцмережах. Але як правило, якщо це стосується військових, то ми це мирно вирішували і завжди знаходили в собі сили попросити вибачення, наприклад, у правоохоронця чи військового. Тут усі знервовані, частина наших військових чи поліцейських вже не була тривалий час вдома, сім’ї знаходяться достатньо далеко, тому загальна емоційна напруга існує. Але здебільшого громадяни абсолютно адекватно сприймають ці вимоги і військових, і поліцейських на блокпостах.

Трагедії на блокпостах у 2023 році

- Які є результати розслідування трагічних подій на блокпостах, коли там збивали на автівках військових та працівників правоохоронних органів?

У 2023 році було таких 43 випадки. На жаль, внаслідок того, що хтось перевищував швидкість або наїхав на військовослужбовця Національної гвардії, поліцейського, на військовослужбовця ТРО. У нас загинуло 10 осіб. Так само на блокпосту 39 осіб отримали поранення. Коли ми починали розбиратись, що відбувається, чому так їздять, то як правило, або хтось хоче дуже швидко проскочити - якраз ті громадяни, як не хотіли, щоб їхню машину дивились, або перевіряли на документи, але здебільшого це стан алкогольного сп’яніння або наркотичного сп’яніння і банальне перевищення швидкості, коли не змогли оцінити умови розташування блокпоста і не зміг впоратись з керуванням свого автомобіля. Звичайно, що для всієї країни ця кількість для блокпостів - не дуже велика цифра, але це жертви, тому я б хотів закликати всіх громадян дотримуватись правил дорожнього руху і вимог, які військові і поліцейські вимагають виконувати саме на блокпостах при їх перетині. Це не тільки дисципліна, а й безпека наших захисників, наших охоронців і громадян, які знаходяться за кермом.

- Після таких публічних випадків була змінена робота чи організація самого блокпосту?

Місцерозташування будь-якого блокпоста визначає місцеве військове командування, тому після деяких таких подій частина блокпостів або були перенесені, або були переобладнані, у тому числі і дорожними знаками, і відповідними стрічками, і відповідною фарбою, і додатковою застережною інформацією. Тому я можу сказати, що військові адміністрації і командування доволі швидко реагувало на такі випадки. У той же час і представники Міністерства внутрішніх справ - це Національна гвардія і поліцейські, як несуть здебільшого службу на блокпостах - проходять додаткові інструктажі для того, щоб не стати жертвою таких наших громадян, які також порушують правила перетину блокпостів.

Підсумки 2023 року

- Про ваші особисті підсумки цього року. Ви на посаді не так давно. Що Ви можете сказати про те, як воно особисто для Вас у цей непростий рік?

Найнеприємніше це, звісно, загибель керівництва Міністерства внутрішніх справ. Якраз річниця цих трагічних подій буде 18 січня. Найболісніше це читати щоранку зведення про загибель наших військових, поліцейських і рятувальників і, коли вручаєш нагороди тим нашим захисникам, військовим, героям, які втратили ноги, руки, деякі із серйозними пораненнями, дивитись на їхніх жінок чи матерів, які з ними в госпіталі знаходяться, підтримують їх. Завжди задумуєшся, в який час ми живемо і що нам треба зробити для того, що і 2023 році було і щоб у 2024 році забезпечити всіх наших захисників тим необхідним, що дозволить їм вижити. Якщо війна забирає в нас найкращих, на жаль, приносить ці каліцтва не тільки фізичні, а й психологічні, Міністерство внутрішніх справ у 2023 році заклало підвалини, а у 2024 році зробить усе можливе, щоб наші військовослужбовці, наші працівники були максимально захищені й оточені увагою. Звичайно, у 2024 році ми хочемо повернути максимальну кількість наших військовополонених, у тому числі тих, що були полонені ще з часів захисту Азовсталі, ми маємо встановити всіх, хто пропав безвісти, де вони знаходяться. На жаль, частина з них загинула, ми маємо зробити все, щоб ці тіла були ідентифіковані і рідні могли придати їх землі. Ми будемо все робити разом з іншими службами для того, щоб повернути тих, хто в полоні, своїм рідним. Війна йде, і тут немає місця для сентиментальності, нам треба забезпечити наші підрозділи озброєнням, технікою, тому що це також виживання наших підрозділів, це також успіх ведення бойових дій.

Звичайно, ми маємо утримати стабільною криміногенну ситуацію в нашій державі, маємо зберегти у наших громадян почуття безпеки навіть у тій нестабільності, в якій вони існують. Це безпека і наших внутрішньо-переміщених осіб, безпека наших громадян, яких ми евакуюємо з небезпечних районів, і безпека дітей, яка має бути відчутною для них. Тому що безпека це те, з чим ми будемо закінчувати війну, і те, з чого ми будемо починати мирне життя. Величезна робота і комплекс безпекових заходів на 2024 рік, серед яких і відеоспостереження, і кібербезпека, і добровільні пожежні дружини в найвіддаленіших точках нашої держави. Це весь той комплекс, який ми маємо довести до закінчення навіть з тими обмеженими ресурсами, які є у Міністерства внутрішніх справ і у держави. Тому роботи достатньо багато і важко сказати пріоритетність. Але пріоритет один - це країні виграти війну, вистояти, попри моральну і фізичну втому всього населення. Ми будемо все робити для того, щоб і на фронті, і всередині держави ми мали успіх, що дозволить нашій країні після війни вже розправити крила і відбудувати нашу державу, у тому числі відбудувати і відчуття безпеки у наших громадян. Найголовніше для мене, як міністра внутрішніх справ, так і для системи МВС.

Головне