Болгарія не збирається відправляти свій військовий контингент в Україну

Болгарія не збирається відправляти свій військовий контингент в Україну

Питання скерування військовослужбовців ЗС Болгарії в Україну на порядку денному уряду не стоїть. Про це за підсумками зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом заявив в.о. прем'єр-міністра країни Дімітар Главчев.

"Ця тема ніколи не обговорювалась у форматі НАТО й не обговорюється сьогодні. Хай громадяни Болгарії будуть спокійні. Питання про скерування болгарських солдатів в Україну не стоїть", - цитує його слова місцеве видання БНР.

Главчев, Столтенберг, а також в.о. голови Міноборони Болгарії під час зустрічі головним чином говорили про Україну. Главчев повідомив, що Північноатлантичний альянс не просив болгарську сторону про надання ЗСУ військової допомоги. 

Столтенберг повторно наголосив на тому, що НАТО не хоче конфлікту з росією і кожна країни-союзник має самостійно вирішувати, чи давати Україні дозвіл на застосування нею західної зброї для завдання ураження по об'єктах на території рф. Водночас він підкреслив, що російське повномасштабне вторгнення є порушення міжнародного права, що дає Києву повне право на самооборону.

Нагадаємо, весняна сесія Парламентської асамблеї НАТО у Софії розпочалася із заклику Болгарії зміцнити безпеку у Чорному морі та на Західних Балканах. Міністр оборони Атанас Запрянов заявив, що активність Альянсу зараз "потрібна більше, ніж будь-коли.

Як писав "Ми-Україна" раніше, канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив проти використання Києвом західної зброї для ударів по території росії. Він заявив, що його політика щодо України спрямована на запобігання "великої війни". Аналогічної позиції дотримується і прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні.

Головне