Болгарія підтримала членство України в НАТО після перемоги у війні 

Болгарія підтримала членство України в НАТО після перемоги у війні 

Комітет із зовнішньої політики парламенту Болгарії, 4 липня, ухвалив проєкт декларацій на підтримку вступу України в Альянс після завершення війни. Про це повідомляє BNT.

Як зауважила глава комітету із зовнішньої політики Катерина Захарієва, Болгарія завжди підтримувала політику відкритих дверей НАТО. Водночас визнала, що упродовж багатьох років ця підтримка Заходу була лише на словах, бо союзники боялися розсердити президента рф Путіна. Проте війна росії проти України змінила ситуацію.

"Після відновлення миру Україна має стати членом НАТО. Треба мати чітку перспективу для проведення реформ. Безпека Європи та Болгарії не може бути забезпечена без миру", – наголосила Захарієва.

Даніель Лорер із партії PP-DB наголосив, що безпека України — це безпека Європи.

"Це — основа інтересів Болгарії", — зазначив він.

Своєю чергою, заступник міністра закордонних справ Тихомир Стойчев зауважив, що проєкт декларації відповідає цілям зовнішньої політики Болгарії. Захарієва додала, що і уряд, і парламент країни “дивляться в одному напрямку”.

У схваленій болгарськими депутатами декларації зазначається, що найпрямішим шляхом до відновлення миру в Україні та Європі є повний і негайний добровільний вихід Росії за межі міжнародно визнаних кордонів усіх суверенних держав, що постраждали від неї, передає BNT .

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, під час якого одним з головних питань для обговорення на рівні глав держав та урядів країн-союзниць буде продовження військової допомоги для України у реалізації її права на самооборону проти російської агресії, а також заходи зі зміцнення системи стримування й оборони Альянсу.

Як писав “Ми-Україна” раніше,  радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що Україна вже де-факто є країною НАТО. Він нагадав, що Україна наразі вже проводить за стандартами НАТО підготовку військових і використовує зброю НАТО.

Головне