Блокада є шкідливою для Польщі ще більше, ніж для України, - Качка

Блокада є шкідливою для Польщі ще більше, ніж для України, - Качка

Польські фермери повністю заблокували пункт пропуску "Шигені". Про це в  ефірі "Ми-Україна" повідомив заступник міністра економіки України Тарас Качка.

"Є два завдання з польським урядом. Перше, це знайти порозуміння, яке б дозволило польському уряду переконати польських фермерів припинити блокаду. Головний постулат, який ми зараз бачимо, це перекриття кордону протестуючими, воно є шкідливим для їх економіки ще більше, ніж для нашої ", - йдеться у повідомленні.

На відмінну від інших країн, Україна та Польща мають однаково інтенсивний експорт аграрної продукції. Минулого року Україна експортувала 1,6 мільярда доларів з усієї аграрної продукції, а Польща - 1, 06 мільярди.

"Польська сторона дуже ображається на збільшення експорту яблучного соку, але споживачі, бачать на полицях магазинів польські соки. І це є парадокси торгівлі, коли українські та польські аграрні підприємства працюють разом. Польські фермери цього не розуміють та блокують кордон, думаючи, що ми є проблемою", - додав Качка.

Збитки у зв'язку з ситуацією на кордоні рахуються на рівні сотень мільйонів в місяць.

Проте, він зазначив, що український експорт не страждає, але страждає експорт з найбільшої доданої вартості.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Польща відкинула ідею висилки своїх військ в Україну та вважає за краще передати техніку для української армії.

Головне