Блінкен закликав до припинення співпраці росії з Іраном, КНДР та Китаєм для миру в Україні

Блінкен закликав до припинення співпраці росії з Іраном, КНДР та Китаєм для миру в Україні

В Сполучених Штатах Америки вважають, що для встановлення миру в Україні необхідно виконати дві умови, одна з яких полягає в зупиненні військової співпраці росії з Іраном, Північною Кореєю та Китаєм.

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на засіданні Ради Безпеки ООН.

На думку Блінкена, союзники повинні знайти способи, як покласти край війні, яку росія не має наміру зупиняти.

"Існують два термінові та взаємопов’язані кроки, які необхідно зробити. По-перше, ми повинні звернути увагу на посилення співпраці росії з Північною Кореєю та Іраном", - зазначив Блінкен.

Він нагадав, що з 2022 року Іран постачає росії ударні безпілотники, допомагаючи створити завод дронів у країні. Нещодавно Іран також передав росії сотні балістичних ракет малої дальності та навчав російських військових їх використанню. Попри наявні факти, у МЗС Ірану відкинули звинувачення у передачі росії балістичних ракет.

"Підтримка з боку Тегерана та Пхеньяна допомагає путіну спричиняти бійню, страждання та руйнування серед невинних українців, руйнувати житлові будинки, зернові силоси, порти та електростанції, особливо напередодні зими", - підкреслив він.

Блінкен також вказав, що дії Ірану, Північної Кореї та росії порушують численні резолюції Ради Безпеки, за які проголосувала сама росія. Як постійний член Ради Безпеки ООН, росія несе особливу відповідальність за їх виконання.

"Північна Корея та Іран не єдині, хто підтримує росію. Китай, ще один постійний член цієї ради, є головним постачальником верстатів, мікроелектроніки та інших товарів, які росія використовує для нарощування своєї військової потужності та агресії", - додав Блінкен.


Як писав “Ми-Україна” раніше, Китай вперше відкрито провів запуск міжконтинентальної балістичної ракети.

Головне