Блінкен обговорив необхідність миру в Україні з індійським колегою

Блінкен обговорив необхідність миру в Україні з індійським колегою

Держсекретар США Ентоні Блінкен провів зустріч зі своїм колегою з Індії Субрахманьямом Джайшанкаром, під час якої наголосив на важливості "справедливого та тривалого миру" для України. Їхня зустріч відбулася на тлі очікуваного візиту прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді в Україну, пише Reuters.

"Державний секретар Блінкен підкреслив важливість встановлення справедливого та тривалого миру для України відповідно до Статуту ООН", - йдеться у заяві Держдепу. 

Візит Моді до України, за даними ЗМІ, планується на серпень, лише через кілька тижнів після його зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним у Москві. Візит індійського прем'єра в рф 8 липня викликав незадоволення президента України Володимира Зеленського, який назвав обійми двох політиків "розчаруванням".

Як відомо, Індія, на відміну від західних країн, утрималася від прямої критики рф за її вторгнення в Україну та продовжує торговельні відносини з Москвою. Нью-Делі пояснює свою позицію давніми зв'язками з Москвою та економічними потребами.

США, зі свого боку, намагаються покращити відносини з Індією, розглядаючи її як потенційну противагу зростаючому впливу Китаю. Однак Державний департамент США висловив занепокоєння щодо зв'язків Індії з рф під час візиту Моді до Москви.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 14 червня президент Володимир Зеленський провів зустріч з індійським прем'єром Нарендрою Моді під час свого робочого візиту до Італії, де він брав участь у саміті країн "Великої сімки". 

Головне