Блекаут на Балканах: у низці країн зникло світло через аномальну спеку

Блекаут на Балканах: у низці країн зникло світло через аномальну спеку

Одразу чотири країни на Балканах зазнали масштабного блекауту. Електропостачання зникло майже повсюдно у Боснії і Герцеговині, Чорногорії, Албанії та частково у Хорватії.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що температура повітря в цих країнах досягла 38 градусів за Цельсієм, що могло спричинити знеструмлення через збільшене споживання електроенергії.

Видання "BIRN" зазначає, що світло зникло у столицях Боснії (Сараєво), Чорногорії (Подґоріца), Албанії (у тому числі у Тирані) та в деяких населених пунктах Греції. У частині міст Хорватії, зокрема на всьому хорватському узбережжі Адріатики, також спостерігалося знеструмлення. Хорватська енергокомпанія HEP повідомила про збої у мережі, які одночасно зафіксували у кількох країнах.

За неофіційними даними, "балканський блекаут" спричинило пошкодження сполучної лінії у Чорногорії. Албанський телеканал "Top Channel" повідомив про поломку інтерконектора у Чорногорії. Це призвело до знеструмлення спочатку у Чорногорії, а потім у Боснії і Герцеговині, частково у Хорватії та Албанії.

"Проблема в портативній системі напругою 400 кіловат", - заявили у Державній електроенергокомпанії Сербської Республіки телеканалу "N1".

У Чорногорії вважають, що причиною є аномальна спека. Міністр енергетики країни Саша Муйович зазначив, що хвиля високих температур, яка останніми днями охопила Балкани, спричинила раптове зростання споживання електроенергії.

Прес-секретарка Державної електророзподільної компанії Чорногорії Нада Павичевич розповіла про "порушення локального масштабу" у мережі, які призвели до знеструмлення, але додала, що точна причина ще з'ясовується.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, американський авіаносець прибув до Південної Кореї на військові навчання.

Головне