Біженці зможуть оформити виплати після повернення в Україну: що варто знати

Біженці зможуть оформити виплати після повернення в Україну: що варто знати

Українські біженці, які повертаються з-за кордону, можуть розраховувати на виплати для ВПО від держави. 

Про це заявила перша заступниця міністра соціальної політики України Дарина Марчак в ефірі "Ми-Україна".

"Зараз ми уточнюємо в проекті постанови врегулювання уряду так, аби не було ніяких спірних питань, аби всі громадяни при поверненні за кордону і які не мають місця проживання внаслідок руйнування будинку, або якщо житло знаходиться на окупованій території чи в зоні бойових дій, то ці громадяни так само мають право на призначення виплат для ВПО" - йдеться у заяві.

За її словами, ця допомога від держави потрібна для адаптації в країні. Вона буде надаватись до моменту, коли родина буде мати змогу знайти роботу, орендувати житло.

Марчак додала, що українці зможуть звернутися по виплати для ВПО протягом 15 днів після повернення.

"Таку норму передбачаємо для того, щоб убезпечити "міграцію", коли людина приїжджає на вихідні, потім виїжджає і зберігає право на виплати в обох країнах. Сама процедура призначення допомоги для ВПО не змінюється – потрібно звернутися до управлінь соцзахисту у вашій громаді або через "Дію", - сказала вона.

Нагадаємо, близько 5 млн громадян України покинули країну через військові дії та економічну ситуацію і поки не планують повертатися. Уряд пропонує запровадити систему стимулювання українців, які працювали за кордоном та повернулися або хочуть повернутися в Україну. Серед них – інструменти для започаткування чи розвитку підприємницької діяльності через надання допомоги.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на Львівщині представники ТЦК знущались з чоловіка - момент потрапив на відео.

Головне