Більшу на Рамштайн у ФРН: у Румунії зводять найбільшу базу НАТО в Європі

Більшу на Рамштайн у ФРН: у Румунії зводять найбільшу базу НАТО в Європі

Північноатлантичний альянс обрав Румунію для розміщення найбільшої військової бази НАТО в європейському регіоні. Процес з її зведення вже розпочався, пише Euronews.

Площа нової бази становитиме майже 3000 га, на її території на постійній основі зможуть дислокуватись близько 10 000 військовослужбовців Альянс разом з родинами. На базі будуть розміщені злітно-посадкові смуги для авіації, ангари для літаків, склади палива та БК і не тільки. Як зазначається, на території румунської бази збудують також дитячі дошкільні та середні навчальні заклади і медичні заклади.

Ціна проєкту - 2,5 млрд євро. 

На поточному етапі будівельники займаються зведенням базовою інфраструктури. На цій фазі триває будівництво під'їзних шляхів та електромережі. Далі, за планом, укладання нової нової злітно-посадкової смуги, яку збудують паралельно до вже існуючої.

База у повіті Констанца стане найважливішим об'єктом НАТО в Європі, перевершивши базу Рамштайн у Німеччині. 

"Ця база стане найважливішою постійною військовою структурою НАТО в безпосередній близькості від конфлікту на півдні України. Давайте не будемо думати, що цей конфлікт закінчиться цього року, у 2025 році, або у 2026 році - це довгостроковий конфлікт", прокоментував геополітичний аналітик Дорін Попеску.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 12 березня румунський лідер Клаус Йоганніс офіційно підтвердив свою кандидатуру на пост наступного генсека НАТО, наголосивши, що Альянс потребує "свіжого погляду" на лідерство зі східного флангу. Він також підкреслив, що Північноатлантичний альянс має змінюватися та адаптуватися. 

Головне