Безпрецедентне нарощування росією озброєнь у Баренцовому морі знищує довкілля Арктики, - вчені

Безпрецедентне нарощування росією озброєнь у Баренцовому морі знищує довкілля Арктики, - вчені

Інтенсивне нарощування росією військової міці в Арктиці викликає у науковців та експертів неабияку стурбованість руйнівними наслідками для місцевих екосистем. Про це пише The Guardian.

За останні шість років росіяни збудували в архіпелагах Баренцового моря та на Кольському півострові морі близько 475 нових військових об'єктів. Уздовж північного кордону з'явилися десятки нових злітно-посадкових смуг, бункерів та баз.

Вчені наголошують, що попри активну діяльність рф в регіоні там досі можна зустріти рідкісних китів, дельфінів та одні з найбільших у світі популяцій риб. На Кольському півострові все ще проживають стада диких північних оленів, а східні річки, на яких ще не збудували ГЕСи, залишаються одними з невеликої кількості нерестилищ атлантичного лосося.

Завдяки людському втручанню це місце вже стало одним із найзабрудненіших на планеті.

"Течії, які несуть теплу воду з Атлантичного океану в Баренцове море, роблять його однією з найбільших морських сміттєвих плям у світі, тоді як десятиліття радянських ядерних випробувань, скидання радіоактивних відходів та промислове забруднення зробили багато водних шляхів високотоксичними, що сприяє підвищенню рівня захворюваності серед місцевих", - пише видання.

Автори матеріалу наголошують, що останні нарощування військової міці рф уже призведи до збільшення кількості випробувань зброї, а також нових підводних човнів та криголамів. На додачу до цього Кремль, на тлі численних санкцій з боку ЄС та США, активізував зусилля із відкриття регіону для комерційної діяльності. Експерти наголошують, що все більша залежність рф від Китаю неодмінно призведе до збільшення трафіку на цьому маршруті.

"Більше нафти, більше судноплавства, більше ресурсів буде передано між країнами, які все ще торгують… Велике занепокоєння викликає те, що забруднення нафтою з суден і танкерів, які не обладнані для довкілля, значно зросте", - підкреслив захисник природи Теро Мустонен.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Міндовкілля оцінили збитки навколишньому середовищу від підриву росією Каховської ГЕС.

Головне