Батьків, які відмовляються евакуюватися з дітьми з прифронтових територій, чекатиме кримінальна відповідальність, - МВС

Батьків, які відмовляються евакуюватися з дітьми з прифронтових територій, чекатиме кримінальна відповідальність, - МВС

У разі небажання батьків евакуювати своїх дітей із небезпечних прифронтових зон, правоохоронні органи мають повноваження застосувати адміністративні санкції. Більше того, в окремих випадках такі дії батьків можуть призвести до кримінального переслідування. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Катерина Павліченко.

У випадку відмови від евакуації дітей з небезпечних зон, правоохоронці змушені вдаватися до правових заходів. Заступниця міністра внутрішніх справ наголошує, що головною метою є забезпечення безпеки дітей, а не покарання батьків. Проте, у разі невиконання батьківських обов'язків щодо виховання дітей, можливе складання адміністративних протоколів.

За словами посадовиці, деякі випадки можуть призвести до кримінальної відповідальності, особливо коли мова йде про залишення дитини в умовах, що загрожують її життю та здоров'ю.

Вона підкреслила, що співробітники поліції, ризикуючи власними життями, проводять евакуацію мирного населення з небезпечних регіонів, приділяючи особливу увагу дітям та літнім людям. Незважаючи на масштабну інформаційну кампанію, трапляються випадки, коли дорослі, в тому числі сім'ї з дітьми, відмовляються залишати небезпечні території.

"Якщо батьки або інші дорослі відмовляються від такої евакуації, то працівники поліції змушені вживати певних правових заходів. Тут варто наголосити, що пріоритет – саме безпека дітей, а не покарання батьків. Проте інколи щодо батьків складають адмінматеріали – за невиконання ними обов’язків щодо виховання дітей", - розповіла вона.

Нагадаємо, чотири мирних жителя загинули і ще один отримав поранення внаслідок російських обстрілів на Донеччині.

Як писали "Ми-Україна" раніше, спецпризначенці Центру спецоперацій "А" СБУ вперше збили російський вертоліт за допомогою FPV-дрона. Про це повідомили джерела СБУ.

Головне