Байден втрачає підтримку серед американців без вищої освіти, - опитування

Байден втрачає підтримку серед американців без вищої освіти, - опитування

Президентська кампанія Джо Байдена зіткнулась з серйозним викликом, оскільки його підтримка серед виборців без вищої освіти - демографічної групи, що включає афроамериканців, латиноамериканок, молодь та жінок з передмість - суттєво знизилася порівняно з виборами 2020 року. Як свідчать опитування Reuters/Ipsos, це робить потенційний реванш проти колишнього президента-республіканця Дональда Трампа набагато більш напруженим, ніж очікувалося.

Аналіз близько 24 000 відповідей зареєстрованих виборців в опитуваннях Reuters/Ipsos за 2020 та 2024 роки показав, що підтримка Байдена серед виборців без чотирирічної освіти, які становили 60% електорату в 2020 році, впала на цілі 10 процентних пунктів. Це падіння популярності створило підґрунтя для того, що зараз виглядає як надзвичайно напружена гонка між чинним очільником Білого дому та його попередником.

Варто зазначити, що опитування завершилися до того, як нью-йоркські присяжні визнали Трампа винним у спробі приховати виплату "грошей за мовчання" порнозірці. Окреме опитування Reuters/Ipsos, проведене після оголошення вердикту, показало, що кожен десятий республіканський виборець тепер менш схильний голосувати за Трампа - це фактор, який може виявитися значущим у напружених перегонах.

На тлі загального падіння підтримки Байдена, лише дві групи залишаються його надійними бастіонами - виборці з вищою освітою та сім'ї з річним доходом понад 100 000 доларів. Однак аналіз понад 8000 відповідей зареєстрованих виборців в опитуваннях Reuters/Ipsos з березня по травень 2024 року та понад 16 000 за аналогічний період 2020 року засвідчив, що виборці, розчаровані в Байдені, не поспішають масово переходити на бік Трампа. Натомість, багато хто з них, схоже, перебуває в стані розгубленості та невизначеності щодо свого вибору на виборах 5 листопада.

Ситуацію ускладнює той факт, що, за даними травневого опитування Reuters/Ipsos, рейтинг схвалення Байдена впав до рекордно низьких 36% за час його президентства, а до дня голосування залишилося лише трохи більше п'яти місяців. Ця тенденція викликає серйозне занепокоєння в таборі демократів, які сподіваються на переобрання Байдена на другий термін.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський попередив, що наміри кандидата в президенти США Дональда Трампа завершити війну в Україні шляхом поступок можуть бути небезпечними не лише для нашої країни, але й для позиції Сполучених Штатів у світі.

Головне