Байден на Генасамблеї ООН запропонує розширити Раду Безпеки, - ЗМІ

Байден на Генасамблеї ООН запропонує розширити Раду Безпеки, - ЗМІ

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден під час Генеральної асамблеї ООН може запропонувати розширити Раду Безпеки. Про це пише The Telegraph.

За даними видання, Байден звернеться до 193 країн-членів ООН з пропозицією переглянути архітектуру Ради Безпеки. Зокрема, він може запропонувати розширити кількість постійних країн-членів і приєднати до них Індію, Бразилію, Німеччину та Японію. За рахунок нових членів Байден намагатиметься протидіяти росії та Китаю.

Інформацію про можливість розширення Радбезу ООН підтвердив речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі.

"Ви почуєте від президента Байдена про це трохи більше наступного тижня. Ми чітко дали зрозуміти - настав час переглянути архітектуру Ради Безпеки", - заявив Кірбі напередодні.

Нагадаємо, наразі Рада Безпеки ООН складається з п'яти постійних членів: Китаю, Росії, США, Великої Британії та Франції. Також вона має 10 непостійних членів, які обираються на дворічний термін.

Протягом останніх років Радбезу ООН було складно дійти щодо таких ключових питань, як Північна Корея та Сирія. В ООН не могли ухвалити резолюцію, яка б посилила санкції проти Пхеньяна через запуски балістичних ракет, адже Китай та рф вважали такий крок "контрпродуктивним і негуманним" та блокували подібні рішення.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, президент Південної Кореї Юн Сок Йоль має намір обговорити питання співпраці росії з Північною Корею на Генеральній асамблеї ООН.

Головне