Австралія підняла рівень терористичної загрози до "ймовірного": названа причина

Австралія підняла рівень терористичної загрози до

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албанізі оголосив про підвищення рівня терористичної загрози в країні з "можливого" до "ймовірного". Ним передбачена понад 50%-а вірогідність планування нападу на суші протягом наступних 12 місяців, пише Reuters.

За словами глави уряду країни, рішення прийняте через зростання кількості австралійців, які приймають екстремістські ідеології. Він наголосив на необхідності підвищеної пильності, хоча безпосередньої загрози нападу наразі немає.

Голова Австралійської організації безпеки та розвідки Майк Берджесс зазначив, що напруженість на Близькому Сході, зокрема конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС, стала одним із факторів підвищення рівня загрози. За його словами, ці події "підігріли невдоволення, спровокували протести, підірвали соціальну згуртованість і посилили нетерпимість".

Видання нагадує, що Австралія знизила рівень загрози до "можливого" у 2022 році після восьми років перебування на рівні "ймовірного". Однак останні місяці в країні відбулося кілька жорстоких нападів, деякі з яких були визначені як вчинені на ґрунті екстремізму. Так, цьогоріч у квітні  австралійська поліція класифікувала напад з ножем на єпископа ассирійської церкви та кількох його послідовників у Сіднеї як терористичний акт, мотивований релігійним екстремізмом.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями за дорученням президента Володимира Зеленського, ГУР МО та МЗС організували евакуацію 30 українців з Лівану через погіршення безпекової ситуації. Серед евакуйованих 21 жінка та дев’ятеро дітей.

Головне