Авіакатастрофа МН17: Буданов прокоментував рішення Міжнародного суду ООН про збиття Boeing 777

Авіакатастрофа МН17: Буданов прокоментував рішення Міжнародного суду ООН про збиття Boeing 777

Рішення, винесе Міжнародним судом ООН стосовно збиття пасажирського авіалайнера Boeing 777 у липні 2014 року над окупованою Донеччиною, є ганебним та таким, яке матиме наслідки. Так його прокоментував очільник української воєнної розвідки Кирило Буданов виданню Liberation.

"Це ганьба для міжнародної судової системи, це рішення суду є помилкою і катастрофою. Невизнання очевидних фактів матиме дуже важливі наслідки, передусім для багатьох цивілізованих країн", - заявив він. 

Голова ГУР МО підкреслив, що таке судове рішення породжує серйозні ризики.

"Виходить, якщо держава-агресор дасть (бойовикам - ред.) ЗРК, але не гроші, і вони зіб'ють цивільний Boeing, то, в принципі, це не буде тероризмом", - роз'яснив він. Буданов.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 31 січня 2024 року Міжнародний суд ООН оголосив рішення за позовом України проти рф стосовно порушення країною-агресоркою конвенцій про заборону фінансування тероризму й подолання всіх форм расової дискримінації. Судді відхилили більшу частину звинувачень з позову, вирішивши, що поняття "фінансування тероризму" розповсюджується виключно на перерахування грошей, але не на передачу бойовика озброєння та техніки. Таким чином, згідно з трактуванням суду, рф не можна визнати спонсором тероризму, оскільки російський ЗРК "Бук", яким у 2014 році вбили 298 цивільних пасажирів та членів екіпажу літака Boeing 777 Малайзійських авіаліній рейсу МН1 є зброєю, а не коштами.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року в небі над Донбасом було збито пасажирський авіалайнер Boeing 777, який летів з Амстердама до Куала-Лумпура. Внаслідок катастрофи загинули всі пасажири, які перебували на борту, а це 298 осіб, у тому числі 80 дітей. Як встановило слідство, літак збила ракета, випущена із ЗРК "Бук", який належав рф. Росіяни відправили комплекс в Україну та надали його бойовикам так званої "ДНР" для використання у боях проти українських військ. У листопаді 2022 року суд в Гаазі ухвалив вирок у справі про катастрофу рейсу MH17 та засудив до довічного ув'язнення Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Леоніда Харченка.

 



Головне